Varför se på film när du kan odla bio?

Kliar det i dina gröna fingrar på ett sätt som balkongens blomkrukor inte kan mildra? Känner du en längtan efter tid i det fria som du nu tillbringar framför tv och filmer? Då har vi lösningen för dig: En egen kolonilott, dessutom en ekologisk sådan! Ta till dig mer av Esteponas rika utbud av såväl egen- som närodlat.

Hus och odlingar.
Här värmer Sergio sin lunch; det är inte ovanligt att han arbetar med odlingarna 8-12 timmar per dag.

Mariano Gudiel driver verksamheten De Higos a Peras (Från Fikon till Päron) som bland annat erbjuder uthyrning av kolonilotter på två platser i eller nära Estepona. En ligger precis bakom busstationen med 35 lotter, den andra några minuters bilväg strax öster om Estepona med cirka 100 lotter. Odlingarna är helt organiska och hyrs ut i storlekar om 50 eller 100 kvadratmeter.
– 50 kvadratmeter räcker gott och väl för en familj, berättar Mariano när vi träffar honom vid den större anläggningen. Den som satsar på potatis kan få en skörd som räcker hela året och använda resten av tiden åt andra grönsaker.

Som vanligt har vi angenämt sällskap av Anders Ekman, entusiastisk Estepona-värnare med ett brinnande intresse för när- och ekologiskt odlat. Den här gången handlar det dock om egenodlat, en möjlighet för alla säsongsboende att själva driva upp sina grönsaker.

Unik biodynamisk plattform

– De Higos a Peras erbjuder en unik biodynamisk plattform för den som vill utveckla sina gröna fingrar, säger Anders. Till kolonilotterna används bara organiskt material, inga kemikalier eller konstgjorda tillsatser är tillåtna.

På anläggningen vi besöker är cirka 70 lotter uthyrda till en mängd olika nationaliteter. Här finns belgare, engelsmän och fransmän liksom kineser. De har haft svenska brukare även om dessa just nu lyser med sin frånvaro. Själv pratar Mariano både spanska och engelska och faktiskt även lite svenska.
– Jag har varit i Sverige och även seglat i Stockholms skärgård, säger Mariano. Sverige är väldigt fint, åtminstone på sommaren …

Odling
Allfixare och odlingsexpert; Angel känner alla odlare hjälper till om de stöter på problem eller behöver hjälp.

Den som satsar på potatis kan få en skörd som räcker hela året och använda resten av 
tiden åt andra grönsaker

Kostnaden för en lott om 50 kvadratmeter är 40€ per månad plus 1-5€ för bevattning, beroende på förbrukning.
– Vi kan även hjälpa till med att anlägga bevattningsledningar för den som vill,
berättar Mariano. För omkring 25€ installerar min högra hand och allt-i-allo Angel dem och han kan också hjälpa till med skötseln om tiden inte räcker till.

Mariano och Anders.
Mariano och Anders.

Efterfrågan på kolonilotter

Det är Mariano och Angel som sköter allt, Mariano med ansvar för det administrativa och Angel det praktiska – det han inte kan om grönsaksodling är knappast värt att veta. Mariano startade verksamheten redan 2013, initialt med fokus att leverera ekologiska grönsakslådor till privatkunder. Idag fokuseras verksamheten på kolonilotterna även om han samarbetar med ekologiska odlare och därigenom också kan erbjuda grönsaker till försäljning.

– De som odlar här gör det dock främst för eget bruk, inte för försäljning, säger Mariano. Däremot är det vanligt att odlarna byter mellan varandra av sina skördar.

Kolonilotter.
Kolonilotter på De Higos a Peras.

Svårt att hitta eldsjälar

Frön och plantor tillhandahåller De Higos a Peras inte utan hänvisar normalt till Vivero Margarita vid Camino Nicola strax öster om Estepona. Här finns förutom ovanstående även fruktträd, gödsel och allt annat som kan behövs för en odling. Det finns en uppenbar efterfrågan av kolonilotter och Mariano skulle gärna utöka verksamheten mot exempelvis Sabinillas, San Pedro och/eller Marbella. Det är dock svårt att hitta bra mark med bördig jord. Dessutom är det svårt att hitta eldsjälar som Angel som besitter rätt kunskap.

– Tyvärr är det alltför få som vill satsa på en karriär inom odling, ett dilemma som jordbruket delar med exempelvis fiskerinäringen, berättar Anders. De flesta söker sig till andra branscher och inflyttningen till större städer som Málaga, Sevilla och Madrid är enorm.

Sergio i odlingen.
En stolt Sergio med ”Hej! Spanien” där artikeln om La Huerta de la Danza, som han samarbetar med, publicerades.
Uppdrivning av plantor.
Frön köps in i en första omgång men därefter driver Sergio upp egna plantor och producerar sina egna frön. Ju fler generationer frön han tar fram, desto bättre blir de då de anpassat sig efter jorden och miljön.

För växter och djur

– Mitt mål är att skapa en minifarm med både växter och djur, berättar Sergio. Hit vill jag bjuda in skolungdomar för att visa hur allt går till, lära dem om ekologiskt hållbara alternativ och förhoppningsvis inspirera och väcka deras intresse.

Precis som sina kollegor odlar Sergio endast ekologiskt. Han producerar sin egen kompost liksom eget gödsel av fermenterade restprodukter. Allt görs för hand. Resultatet – sallad, rädisor, spenat, morötter, kål med mer – går att köpa via hans Instagramkonto.

– Det är fantastiskt att vi har tillgång till dessa produkter, men det är inte det kommersiella som driver dem utan deras passion för ekologiska och hållbara alternativ, avslutar Anders. Det är människor som dessa som trots allt ger oss en framtidstro.


Björn Stenvall

Byggnadsingenjör, reseledare, industrijournalist och egenföretagare. Bott på flera ställen i Spanien men upptäckte Estepona 2016 och blev fast. Älskar’t!

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …