Spanien får några dagar med regn och oväder

De flesta regioner i Spanien förbereder sig för regn, snö, kyla och det finns även risk för 2024 års första DANA som kan ge extremväder.

DANA oväder
Arkivbild från en DANA på Mallorca.

Det vinterväder som tog sin början i helgen som gick, kommer att fortsätta åtminstone några dagar till. Även om kylan inte är tillnärmelsevis lika intensiv som i Sverige så inbjuder den inte direkt till sol och bad, (förutom på Kanarieöarna).

Det vädersystem som kom in från nordväst under trettonhelgen ersätts nu av ett annat kyligt vädersystem från väst. Detta resulterar i en mulen himmel som ger omfattande nederbörd på hela fastlandet och Balearerna. Nederbörden faller i huvudsak som regn men snögränsen kryper nedåt jämfört med veckan som gick. Detta beräknas fortsätta åtminstone fram till fredag.

Detta vädersystem kombineras med en storm som bildas i trakterna av Balearerna. Det innebär chans till regnskurar över hela landet även om det blir värst i sydväst, särskilt då i Huelva och Extremadura. Betydande snöfall väntas runt Pyrenéerna och i övriga nordvästra Spanien. Med snögräns så lågt som nedåt 400 meter över havet.

Tisdag den 9 januari.

Väderprognos 9 januari 2024.
9/1-2024.
Prognos, Kanarieöarna.

En DANA kommer att närma sig från norr och kollidera med vädersystemet i sydväst. Det är fortfarande är osäkert hur dessa två vädersystem kommer att interagera. Men statens meteorologiska byrå AEMET räknar med mulet och mycket kraftigt regn i nordväst och i hela södra halvan av Spanien. Mest intensivt i sydvästra Andalusien i kombination med stormvindar. Det bör bli svalare temperatur på dagen men varmare på natten. Kanarieöarna får lätt molnighet som kan öka på eftermiddagen, möjliga regnskurar på Teneriffa. Svag vind och inga förändringar i temperaturen.

DANA

Gota fría eller DANA hör till de mindre trevliga egenskaperna hos medelhavsklimatet. Det innebär att en ficka lossnar från huvudjetströmmen över Atlanten och tränger in över Pyrenéerna och går in över den varma spanska luften. Detta kan orsaka mycket dramatiska effekter när kalluften plötsligt och nästan oförutsägbart tränger ner genom luftlagren. Detta resulterar då i extrema skyfall, hagelskurar och kraftiga stormar med vindhastigheter på upp till 200 km/h. Sydöstra Spanien är det område som oftast drabbas men fenomenet kan uppstå varsomhelst på fastlandet och på Balearerna.

Onsdagen den 10 januari.

Väderprognos 10 januari 2024.
10/1-2024.
Prognos Kanarieöarna.

De pågående systemen med DANA och oväder på Medelhavet kommer att skapa moln och regn i största delen av landet. Som alltid när DANA är inblandat så är prognosen osäker. Men det troligaste är att skurarna blir svagast och mest spridda i västra Spanien medan nordost får det mesta regnet. Varmare dagstemperatur i sydväst och oförändrat i resten av landet. Kanarieöarna får svag till måttlig vind och oförändrad temperatur. Duggregn kan uppträda på alla de bergiga öarna förutom Gran Canaria.

Torsdagen den 11 januari.

Väderprognos den 11 januari 2024.
11/1-2024.
Prognos, Kanarieöarna

Det troligaste scenariot är att samspelet mellan DANA i norra Spanien och en front från Atlanten på väg österut resulterar i oväder. Detta kan innebära en Medelhavscyklon, vars väg och styrka är mycket svåra att förutse. Men det innebär att norra Spanien får mulet väder och resten får uppsprickande molntäcke och avtagande regnskurar under eftermiddagen. Dagstemperaturerna går ner i sydost och kvällen blir kyligare i södra Spanien och på Balearerna. Kanarieöarna får i huvudsak klart väder med spridda moln mot eftermiddagen. Temperaturen stiger något framförallt dagstemperaturen, svag till måttlig vind.

Fredagen den 12 januari.

Väderprognos 12 januari 2024
12/1-2024.
Prognos, Kanarieöarna.

Vädret stabiliseras på fastlandet och dagstemperaturen stiger i praktiskt taget hela landet, förutom Kanarieöarna. Soligt och torrt väder överallt utom på Balearerna som får moln och regn som upphör under dagen. Detta vädersystem kan eventuellt även dra sig mot delar av Valenciaområdet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Elkablar.

Grossistpriset på el stiger i Spanien

Elpriset i grossistledet i Spanien även känd som ”poolen” ökar enligt preliminära uppgifter idag den …