De mest prisvärda semesterbostäderna på Costa del Sol

En nyligen genomförd undersökning visar på stora skillnader i hyrespriser för semesterbostäder beroende på vilken ort man väljer.

Semesterbostad med pool
39 % vill ha privat pool.

Semesteruthyrnings- och lägenhetsföretaget Holidu har genomfört en analys av 2023 och gjort prognoser för 2024. Undersökningen tar upp både gästernas och de spanska värdarnas beteende när det gäller semesterbostäder. Undersökningen omfattar både internationella och inhemska resenärer till Costa del Sol.

Enligt rapporten finns de mest prisvärda semesterbostäderna i Torremolinos och Benalmádena. De dyraste alternativen finner man däremot i Estepona och Marbella.

Prisökningar från 2022 till 2023.

De genomsnittliga priserna per natt i Málaga ökade med 9 % från 128 euro 2022 till 140 euro 2023. Det bör då noteras att de högsta priserna var i augusti då den genomsnittliga kostnaden per natt nådde 195 euro.

Priserna på semesterboende under de tre första månaderna 2024.

Under 2024 är det möjligt att hyra ett semesterboende för snittpriset 136 euro per natt i Costa del Sols huvudstad Málaga. (Genomsnittlig kostnad för januari, februari och mars).

När det gäller de övriga städerna på Costa del Sol så sticker Torremolinos ut med 103 euro per natt, följt av Benalmádena med 108 euro. Sen kommer Fuengirola 116 euro och Mijas med 125 euro. Estepona ligger högre med 152 euro och dyrast är inte helt oväntat Marbella med 178 euro.

Förutsättningar och mer intressanta data för prisjämförelsen.

Priserna är baserade på vistelser på sju nätter och det genomsnittliga förhandsbeskedet för bokningar är i dag 60 dagar. Vilket understryker vikten av att värdarna har sina kalendrar öppna i god tid, eftersom många föredrar att planera i förväg.

Esteban Farías bokare av semesterbostäder.

”Även om lördag traditionellt brukade vara den vanligaste ankomstdagen, har det under de senaste åren funnits en tendens för gäster att leta efter alternativ under veckan. Samtidigt ligger det i ägarnas intresse att ta emot resenärer utanför helgen, säger Esteban Farías, talesperson för Holidu. Dessutom observerades att de mest efterfrågade bokningarna motsvarade resenärer som bokade för två personer med 32 % och för fyra personer med 25 %. ”Låt oss hoppas att under 2024 kommer familjeresorna att öka”, säger Farías.

Resenärernas ursprung.

Under 2023 kom 45 % av bokningarna till detta företag från turister hemmahörande i Spanien. Följt av Nederländerna med 11 %, Storbritannien med 10 % och 8 % från Tyskland. ”Närvaron av internationella besökare i Andalusien 2023 var anmärkningsvärd, och kommer sannolikt att fortsätta att vara så i år”. Enligt denna rapport förväntar sig 80 % av ägarna i hela landet, att 2024 kommer att vara lika med eller överstiga antalet bokningar 2023. Vilket indikerar en allmän känsla av optimism i sektorn.

Vad som gästerna prioriterar mest.

När det gäller tjänster, stod gemensamma pooler ut som det mest efterfrågade alternativet från besökarna. Detta representerade 45 % av önskemålen, tätt följt av intresset för boende med privata pooler, som fick 39 %. Dessutom var det intresse för boende som tillåter husdjur (23 %), har internet (16 %), luftkonditionering (15 %) och boende med balkong/terrass (12 %).

De mest efterfrågade veckorna under året är 5 till 12 augusti och 12 till 19 augusti. Enligt lagen om tillgång och efterfrågan så är de också de dyraste veckorna på de flesta destinationerna.

Relaterat till semester på Costa del Sol.

Turismen på Costa del Sol slog rekord 2023.

Fler hotell öppna på Costa del Sol i vinter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …