Varningsflaggorna har fortfarande samma gröna, gula och röda färger som förut men får nu dessutom geometriska symboler.
En del badgäster som tittade upp på livräddarnas vakttorn i sommar kan ha märkt att flaggorna har förändrats. De flesta strandgäster bör vara bekanta med den gröna flaggan (badning tillåten), gul (badning tillåten med försiktighet) och röd (badning förbjuden). Samt den vita flaggan med en manet, som varnar människor för förekomsten av dessa ryggradslösa djur i vattnet.
Men nu i sommar införs det successivt nya varningsflaggor med en diagonal linje och trianglar över grundfärgen. Dessa är flaggor som innehåller ColorADD-koden, ett universellt språk som gör det möjligt för färgblinda att identifiera färger. ColorADD-koden är baserad på fem grafiska symboler, motsvarande de tre primärfärgerna (gul, röd och blå). Samt svart och vitt, vars kombination representerar ett brett utbud av olika färger och nyanser.
En triangel som pekar åt höger (längst ner på flaggan) tillsammans med en diagonal linje i mitten representerar grönt. En enda diagonal linje i mitten betyder gult, och en triangel som pekar till vänster överst på flaggan symboliserar rött. Strandflaggorna behåller den gröna, gula eller röda färgen, men innehåller dessa symboler, så att färgblinda personer kan tolka dem.
Först ut med de nya flaggorna var Teide kommun på Teneriffa, men nu införs det successivt på alla stränder i Spanien.
Färgblindhet är vanligare än de flesta tror.
Termen ”färgblindhet” är egentligen något vilseledande eftersom det är väldigt sällsynt med total oförmåga att se färger. Den vanligaste formen av färgblindhet är någon form av röd-grön blindhet. Detta innebär att den färgblinde endast med svårighet, eller inte alls, kan se skillnaden mellan rött och grönt. Men svårighet att skilja på blått och gult är också förekommande. Det uppskattas att nästan 10 % av den manliga befolkningen och mellan 0,5 % och 1 % av den kvinnliga har någon form av defekt färgseende.
Det defekta färgseendet är i de allra flesta fallen ärftligt, men kan också uppstå genom skada. Uppstår det genom skada så kan det rätta till sig över tid, är det ärftligt så är det än så länge ansett som obotligt. Men forskare i USA har de senaste åren gjort betydande framsteg när det gäller att bota färgblindhet genom genterapi. Vid experiment på färgblinda apor har dessa på kort tid kunnat utveckla ett i det närmaste normalt färgseende.
Mer information om färgblindhet och ColorADD-koden:
Lite mer strandrelaterad information:
Tips för att ta hunden med till stranden.