Tips för att ta med hunden till stranden

Även om det är ont om stränder i Spanien där hunden får vara med så finns det trots allt sådana, bara i Andalusien finns det ett tjugotal.

Ta med hunden till stranden.
Fyrbent turist

Under vintern är det ofta tillåtet att ta med hunden på många stränder (inte på alla) men så är inte fallet under sommaren. Men som tur är finns det stränder där även husdjuren är tillåtna.

De olika kommunerna kan ha något olika regler, men följande är obligatoriskt på alla stränder.

  • Gå inte utanför det dedikerade området.
  • Kontrollera din hund.
  • Ta hand om hundens spillning.
  • Ha med hundens dokumentation.
  • Om hunden räknas som potentiellt farlig (PPP) skall den vara kopplad och ha munkorg.

Före strandbesöket

Hundar med boll
Bollar är populära leksaker för både människor och djur.

Ta med dokumentation: Pass, vaccinationsintyg, för PPP ta med relevant intyg. Kom ihåg att polisen vid en kontroll kan begära att få se din dokumentation.

Vatten och vattenskål: Stranden gör människor törstiga, en hund som springer runt och leker blir ännu törstigare. Ta gärna med en eller två stora vattenflaskor.

Mat och godsaker: Även om hunden blir distraherad av allt möjligt på stranden är det viktigt att ge hunden det den behöver ungefär som hemma. Är du länge på stranden så ta med mat, annars räcker det med lite godsaker.

Leksaker: Tveka inte att ta med leksaker till stranden så att hunden kan aktiveras, den kommer inte att var i vattnet hela tiden. Frisbee och bollar brukar passa både hundar och människor.

Påsar för att ta hand om skräp: Att hålla stranden rent är allas uppgift, så du behöver ha med det som behövs för att kunna göra det. Du kan också ta med en stor soppåse för att samla ihop allt du inte behöver och slänga det i sopcontainrarna när du lämnar stranden.

Solskyddsmedel etc.: Om din hund har känslig hud, leta efter solprodukter för djur.

På stranden

Hund i solskydd
Solskydd är viktigt.

Parasoll: Du kanske gillar att njuta maximalt av solens strålar, men solen är farlig. Vi rekommenderar dig att ta med en parasoll till dig och din hund. Vi försäkrar dig att hunden kommer att vara tacksam för det och ligga och njuta av skuggan efter badet.

Strandstol: Den är till för dig. Om du har en nervös hund är det också bra att kunna koppla fast hunden vid stolen. För att parasollen är en mycket sämre förankring som din hund oftast kan dra upp rätt enkelt.

Handduk eller filt: Om sanden är mycket het kan en handduk under parasollen vara bra för hunden att ligga och vila på.

Solskyddsmedel: Som vi antytt ovan, om din hund har ömtålig hud bör den skyddas under de hetaste timmarna på dagen. Du bör då hindra att den är ute för länge i solen.

Maximal vaksamhet: Du har ett ansvar att inte släppa din hund ur sikte och du måste kontrollera att havet passar den. Att det inte är för djupt (alla hundar kan inte simma) och att vågorna inte är för höga. Det är heller inte bra om den dricker mycket havsvatten eftersom det kan orsaka mag-tarmproblem.

Efter strandbesöket

En bra dusch: Det är viktigt att duscha av rester av salt och sand eftersom de kan skapa irritation i huden och vara skadligt för pälsen. Kontrollera också öronen noga för att undvika infektioner.

Några tips från Natalia Ospina och hennes hundar

Efter den stranddagen kommer din hund att vara oerhört glad och kommer att vara det tack vare att den fick följa med dig.

Artikel relaterad till höga temperaturer

Värmeslag, symptom och åtgärder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …