Spanien får regn, snö och kyligt väder

Den meteorologiska vintern har kommit till Spanien och enligt statens meteorologiska byrå har den kommit för att stanna.

Regn och flicka

Det har redan varit minusgrader i stora delar av landen och i områdena Kastilien och León, Aragonien, Kastilien-La Mancha och Katalonien har de lägsta temperaturerna nått -3°C. Under de senaste dagarna har det varit mycket sparsamt med regn. Det är bara längst i norr som det har kommit ordentligt med nederbörd, då speciellt i Galicien.

Men enligt väderprognosen för veckan som kommer så verkar det som om det skall ändras rätt radikalt. Nu i veckan kommer ett par av årets mest uppskattade nationella helgdagar att sammanfalla med veckoslutet. Onsdagen den 6 december är det konstitutionsdagen och fredagen den 8 december är det den Obefläckade avlelsens dag. Med en dags ledighet så blir det en 5-dagars långhelg, något som många använder för att resa bort och träffa familj och vänner.

Veckans väderprognos.

Väderprognos 5 december 2023

Det kommer in flera frontsystem från Atlanten under veckan mellan den 4 och 10 december. De kommer att ge mulet väder och nederbörd i nästan hela Spanien, inklusive Medelhavskusten och Balearerna. Framförallt rikligt blir det i Galicien där allt startar för att sen sprida sig ner över landet. I många delar av Spanien kommer nederbörden att falla som snö på nivåer över 1.000 meter.

Väderprognos 6 december 2023

I början på veckan räknas det med allmän frost i alla bergområden speciellt intensiv i Pyrenéerna. I Cuenca räknas det med minimum -4 grader och max 8 grader i Soria och Burgos, 9 grader i Madrid och 15 grader i Granada.

Väderprognos den 7 december 2023

Även om nederbörden blir rikligare under veckan så kommer det inte att bli kallare. Det kan tvärt om bli ett par grader varmare i många landsdelar framförallt mot slutet av veckan. Minst regn blir det utmed Medelhavskusten och på öarna. På Kanarieöarna förväntas det bli mindre nederbörd än normalt för årstiden.

Väderprognos den 8 december 2023

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Elkablar.

Grossistpriset på el stiger i Spanien

Elpriset i grossistledet i Spanien även känd som ”poolen” ökar enligt preliminära uppgifter idag den …