Alicante och Málaga är favoriter för köp av bostad

Bostadsmarknaden i Spanien har mattats av men Alicante och Málaga fortsätter att vara heta och är de utländska köparnas favoriter.

Alicante
Alicante

När det gäller de utländska köparna av bostäder under första halvåret 2023 så ligger Provinsen Alicante i topp. Där genomfördes 23,3 % av bostadsköpen av utländska medborgare. Därefter kommer Málagaprovinsen där utlänningar svarade för 11,3 % av bostadsköpen. Bakom dessa kommer Kanarieöarna med sina två provinser (8,8 %), Valencia (7 %), Madrid (6,1 %) och Balearerna (4,5 %). Dessa siffror kommer från konsultföretaget Colliers.

Málaga
Málaga

Colliers påpekar också att den utländska efterfrågan ligger på inte fullt 7 % sett på hela landet. Detta är inte den enda indikatorn på att den spanska bomarknaden har minskat. De huvudsakliga anledningarna anser de vara att de finansiella kostnaderna för bolån har ökat samt att det har blivit allmänna skärpningar för krediter.

Nybyggnationer.

Madrid centrum
Madrid

Detta har medfört att försäljningen av nya bostäder har gått ner med 13,7 % i Spanien. Madrid leder efterfrågan på nybyggda bostäder med 16, 6 % av alla nybyggen som säljs i landet. Därefter kommer Alicante (8,6 %), Barcelona (8,4 %), Valencia (6,7 %) och Málaga (5,4 %).

Priserna på nybyggnationer har varit i stort sett oförändrade under de senaste året. Ökningar har dock registrerats i Barcelona (3,17 %) och i Palma (6 %).

Andrahandsmarknaden.

De allra flesta bostäder som säljs i Spanien är ”second hand”, andrahandsmarknaden representerar mer än 90 % av alla bostäder som säljs. Även här leder Madrid ligan med 11,6 % sen kommer Barcelona (9,6 %), Alicante (8,5 %), Valencia (6,3 %) och Málaga (5,7 %).

Av de städer som Colliers har analyserat så är Málaga med nästan 10 % prisökning under de senaste året bland de med uppgång. Även om prishöjningar på runt 10 % har noterats även i Santander, Valencia, Teneriffa, Cádiz och A Coruña.

Flest beviljade bygglov.

Även här ligger Madrid i topp med 14 %, följt av Alicante (7,9 %), Málaga (7,1 %) och Sevilla (5 %).

Mer om den spanska bostadsmarknaden:

De spanska bostadspriserna fortsätter att öka.
När går priserna ner? Eller gör de det?


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …