Spanien försöker fördröja skördarna

Lantbrukarna i Spanien försöker så gott det går att fördröja skördarna av frukt och grönsaker på grund av vägblockaderna i Frankrike.

Frukt och grönsaker.

Lantbruksprotester fortsätter i Frankrike och stora delar av landet är fortfarande påverkat. I Paris-regionen, har delar av motorvägarna A1, A4, A5, A6, A10, A11, A13 och A15 stängts i båda riktningarna, liksom vissa mindre vägar.

Blockader och långsamma marscher förekommer också i andra stora franska städer, liksom vägavstängningar av lokala myndigheter. Samtidigt kan omdirigering av trafik till bivägar leda till trängsel i de drabbade områdena.

Att blockera tillgången till Rungis grossistmarknad i Paris är fortfarande ett av huvudmålen för proteströrelsen. Därför har gendarmeriet upprätthållit utplaceringen av pansarfordon på A-6 nära marknaden. Vissa distributionscenter för stormarknader har blockerats, särskilt i Normandie.

När det gäller flygplatser, enligt AFTIRE, har flygplatsen i Toulouse-Blagnac i sydöstra Frankrike redan delvis öppnat igen.

Stora konsekvenser för både odlare, transportörer och kunder.

Förutom ilskan över de pågående åtgärderna i Frankrike som hindrar den fria rörligheten för varor, växer oro inom FEPEX-sektorn. Detta eftersom frukt- och grönsaksproducenterna har svårt att försena sina planerade skördar, och det finns inga hållbara alternativ till lastbilstransporter. Almería, Valencia och Murcia är de områden som är mest drabbade av detta.

Bristen på säkerhet vid transport av frukt och grönsaker från produktionsområden till EU:s destinationsmarknader motiverar till försök att skjuta upp schemalagda skördar. Men tidsramen är mycket snäv, eftersom dessa är extremt lättförstörda produkter. De operatörer som bestämmer sig för att skörda och skicka sina produkter förväntar sig redan förseningar i leveransen till destinationsmarknaderna och potentiella påföljder från köpare. Men att inte skörda alls skulle resultera i försämring och förlust av produkterna.

Lastbilar är det dominerande transportsättet för leveranser av frukt och grönsaker, både för hemmamarknaden och för export. 94,1 % av de frukter och grönsaker som exporteras från Spanien transporteras med lastbil. De mest exporterade produkterna i januari var paprika, gurka, sallad, tomater och kål när det gäller grönsaker och citrus och jordgubbar när det gäller frukt.

Murcia lagrar cirka 40 % av sina grönsaker

Grönsaksexportörer i Murcia-regionen håller mellan 30 och 40 % av sina skördar i kyllager på grund av vägblockaderna i Frankrike, enligt Mariano Zapata, ordförande för Proexport. Denna blockad har resulterat i leveransförseningar, vilket kommer att leda till betydande förluster för transportörer av färskvaror. Zapata uppskattar att endast 60 % av de skördade grönsakerna når gränsen, medan 40 % ligger kvar i lager, främst sallad, broccoli och blomkål.

Situationen har också lett till att order annullerats och transportfordon har utsatts för skadegörelse. Zapata förstår situationen för franska producenter, men ber dem att inte skada spanska produkter i sina protester. Han förväntar sig ekonomisk ersättning från staten, eftersom företagsförsäkringar kanske inte täcker de förluster som orsakas av dessa skadegörelser.

En påminnelse när det gäller spansk frukt:

Det är säsong för spanska mandariner – köptips.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Málaga på Costa del Sol.

Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Hotellen på Costa del Sol och i Málagaprovinsen förutspår en beläggningsgrad på över 80 procent …