Väderprognos för 6 – 10 februari

Veckan börjar med vackert väder men ett annalkande vädersystem från Atlanten ändrar situationen drastiskt i större delen av Spanien.

Vattenpöl
Efterlängtat.

Ett stabilt högtryck har resulterat i klart och soligt väder i större delen av Spanien under veckan som gick. Men enligt statens meteorologiska byrå (Aemet) så ändras det senare i veckan. Det blir en drastisk förändring med nederbörd i form av regn och i vissa delar av landet även snö. Ett utbrett molntäcke väntas och nederbörden sveper över landet från väster till öster, även om Medelhavskusten bör slippa det värsta ovädret. Det finns också en risk för en DANA som kan ge extremväder i norra Spanien.

DANA

Gota fría eller DANA hör till de mindre trevliga egenskaperna hos medelhavsklimatet. Det innebär att en ficka lossnar från huvudjetströmmen över Atlanten och tränger in över Pyrenéerna och går in över den varma spanska luften. Detta kan orsaka mycket dramatiska effekter när kalluften plötsligt och nästan oförutsägbart tränger ner genom luftlagren. Detta kan resultera i extrema skyfall, hagelskurar och kraftiga stormar.

Tisdag den 6 februari.

Väderprognos 6 februari 2024
6/2-2024.
Kanarieöarna

En DANA förväntas korsa landet från väster till öster och lämnar efter sig ett medelhögt till högt molntäcke. När det rör sig österut minskar molnigheten i väster för att tillta igen mot kvällen i Galicien, där blir det också risk för spridda skurar. Det kan också bli svaga regnskurar i den Kantabriska bergskedjan. Dagstemperaturerna stiger i den södra delen av Medelhavskusten och sjunker i resten av landet. Frost i bergen i den norra delen av landet, framför allt i Pyrenéerna. Kanarieöarna: Spridda höga moln och inga större temperaturförändringar. Måttlig vind med kraftigare vindbyar på Lanzarote och Fuerteventura. Calima som kommer att avta mot kvällen.

Onsdag den 7 februari.

Väderprognos 7 februari 2024.
7/2-2024.
Kanarieöarna.

När DANA har förflyttat sig till östkusten och Balearerna försvinner högtrycket och ett lågtryck från Atlanten närmar sig västerifrån. Då blir det molnigt i norr och i nordväst, samt spridda och tidvis kraftiga regn i väster mot kvällen. Regnet kan också nå fram till de centrala delarna av landet. I övriga delar av Spanien blir det lätt tilltagande molnighet men uppehållsväder. Dagtemperaturerna ökar vid Kantabriens kust samt på östkusten och sjunker i övriga delar av landet. Nattemperaturerna sjunker överallt utom längst i väster med frost i bergen i centrala och norra Spanien. Det kan eventuellt också bli frost på det centrala höglandet och i sydost. Kanarieöarna: Växlande höga molnslöjor, något varmare dagstemperatur och oförändrad nattemperatur. Caliman ligger dessvärre kvar.

Torsdag den 8 februari.

Väderprognos 8 februari 2024.
8/2-2024.
Kanarieöarna

Lågtrycket som kommer in från Atlanten dikterar vädret men vägen och hastigheten är fortfarande något osäker. Molnigheten ökar från väst till öst och till kvällen är det mulet i hela landet. Det förväntas nederbörd i hela den västra halvan av landet, Kantabrien och de västra Pyrenéerna. Men det är inte uteslutet att nederbörden kan ta sig längre österut även om det är mindre troligt att den kommer ända fram till östkusten. Nederbörden kan vara lokalt stark i Galicien, väster om centralsystemet och i den Kantabriska bergskedjan. Nederbörden kan komma som snö i bergskedjorna. Dagstemperaturerna minskar i nordväst, ökar i sydöst och för övrigt blir de oförändrade. Nattemperaturerna stiger utom i sydöst och nordöst, det blir frost i Pyrenéerna och eventuellt även i övriga bergskedjor. Västlig vind som intensifieras på fastlandet och Balearerna. Det kan vara mycket kraftiga vindbyar i Kantabrien och Atlantkusten, i Kantabrien även med orkanstyrka. Kanarieöarna: Växlande molnighet, temperaturen oförändrad eller något varmare. Svag växlande vind som kan bli måttlig i sydväst. Calima som kommer att avta under dagen.

Fredag den 9 februari.

Väderprognos 9 februari 2024.
9/2-2024.
Kanarieöarna.

Lågtrycket från Atlanten påverkar hela fastlandet samt Balearerna och ger moln och omfattande nederbörd. Nederbörden förväntas bli riklig utom i östra Medelhavsområdet där den blir mer måttlig. Nederbörden faller troligtvis som snö i bergen i norr och i sydöst. Temperaturerna sjunker på hela fastlandet och på Balearerna, frost förväntas i Pyrenéerna. Det är heller inte uteslutet med frost i de Kantabriska, Centrala och Iberiska bergen samt i närliggande områden. Kraftiga västliga vindar över hela fastlandet och Balearerna. Kanarieöarna får mer stabilt väder med en viss molnighet och en liten risk för regn i norr. Det blir västliga vindar och Caliman förväntas försvinna.

Lördag den 10 februari.

Väderprognos 10 februari 2024.
10/2-2024.
Kanarieöarna.

Det aktiva vädersystemet från Atlanten förväntas ha passerat, men osäkerheten är stor och det lär också bli omfattande nederbörd. Nederbörden kan bli riklig och även ihållande utom längst ner i sydost. I bergskedjorna i norr och i sydost som snö, med stora mängder i Pyrenéerna. Temperaturerna fortsätter att sjunka på fastlandet och Balearerna, mest markant i nordväst. Frost förväntas i Pyrenéerna och i de Centrala och Iberiska bergskedjorna med närliggande områden. Kraftiga västliga vindar på fastlandet och Balearerna, i Kantabrien från nordväst och i Medelhavsområdet från sydost. Kanarieöarna får stabilt väder med västliga vindar och ingen Calima.

Söndag den 11 februari och dagarna strax därefter.

Väderprognos 11 februari 2024.
11/2-2024.
Kanarieöarna.

För söndag den 11 februari och veckan som följer är det fortfarande rätt osäkert. Men det troligaste är en successiv passage av fronter från Atlanten. Med mulet väder på fastlandet och Balearerna och sannolikt även nederbörd som generellt är svag men rikligare på den norra kusten. Mindre troligt och framförallt mindre rikligt i Medelhavsområdet. Nederbörden kommer att falla som snö i de norra bergskedjorna. Svalare väder som efter några dagar börjar bli varmare igen, frost kan förekomma i bergen. Västlig vind på fastlandet och Balearerna med tidvis riktigt kraftiga vindbyar. Kanarieöarna får mer stabilt väder med växlande molnighet och risk för enstaka svaga regnskurar i norr. Sjunkande temperaturer med möjlighet för att passadvinden återkommer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …