Säsong för spanska mandariner – köptips

Säsongen för mandariner har börjat i Spanien och de små söta orange frukterna finns nu att köpa i butiker och på marknader över hela landet.

Mandarinträd
Mandarinträd.

De riktigt tidiga sorterna har skördats sedan slutet av september i Valenciaregionen som har de största odlingarna i Spanien. Säsongen varar fram till slutet av april eller början på maj, lite beroende på vädret.

De mandarinträd som vi på nyhetsredaktionen har tillgång till här i Coín (Málaga) har redan fått några få mogna frukter. Citronträden har gott om frukt medan apelsinerna dröjer några veckor till innan de kan skördas.

Mandariner är den perfekta följeslagaren för höst och vinter: Citrusfrukterna ger massor av C-vitamin. De hjälper också till att stärka immunförsvaret, reglera blodsockernivån, sänka kolesterolnivåerna och blodtrycket. Tack vare sitt höga innehåll av mineraler och vitaminer är de även perfekta som mellanmål efter träning. Så gå gärna till marknaden eller fruktaffären och köp färska mandariner från Spanien.

Köp bara mogna mandariner.

Mogna mandariner
Mandariner.

När man köper mandariner är det viktigt att frukterna plockades mogna från trädet. Eftersom när de väl plockats stoppas mognadsprocessen. De flesta mandarinsorter skördas i Spanien mellan november och mars. För att ta hem de bästa, mogna, skördade frukterna med full smak, bör du vara uppmärksam på några detaljer:

Skalet på mandarinen ger den första indikationen på att frukten plockades mogen från trädet. Den ska vara mjuk och ha den typiska mandarindoften. Om det däremot finns hål eller sprickor på skalet är det bättre att låta den vara.

Mandariner

Färgen ger också en indikation på kvaliteten på frukten när du köper den: Mandarinen ska ha en riktigt intensiv orange färg.

Känslan, hur frukten känns är också avgörande när man letar efter den perfekta frukten. Mandarinen ska varken vara för hård eller för mjuk. Trycker du på frukten med fingrarna ska skalet ge efter lite, men bara lite.

Lukten spelar också in när man köper mandariner: Frukterna ska dofta intensivt och sött. Om du inte känner lukten av frukten alls eller om den till och med luktar obehagligt eller surt, avstå då köpet. Då smakar den inte bra och kan i värsta fall vara helt oätlig.

Tyngden är viktig, en avgörande faktor för att bestämma kvaliteten på en mandarin vid köp är dess vikt. Om frukten känns något tung i handen är detta en indikation på att frukten är saftig och smakrik. Storlek spelar också in: Ju större mandarin, desto sötare är den vanligtvis. Mindre frukter däremot framstår som lite syrligare, men det är i slutändan en smaksak.

Odling av frukterna.

Mandarinen är en tunnskalig frukt och mycket känsligare för insektsangrepp och mekaniska skador än andra citrusfrukter. Det är därför det är viktigare att kontrollera frukterna vid köpet än om man köper andra citrusfrukter som apelsin eller citron.

Fruktkorg
Korg med citroner, apelsiner och mandariner.

Efter Kina är Spanien den största producenten av mandariner i världen. För säsongen 2023/2024 räknar det spanska jordbruksministeriet med en skörd av totalt nästan 5,8 miljoner ton citrusfrukter. Varav drygt 1,8 miljoner ton kommer att vara mandariner. Men även klimatförändringar, värme och den pågående torkan i Spanien ställer till problem för citrusodlare. Det kommer att finnas ännu färre mandariner, apelsiner etc. i vinter än under den redan dåliga vintern förra året. Drygt 14 procent mindre än genomsnittet under de senaste fem åren, så räkna med högre priser. Men stigande matpriser är ju snarare regel än undantag i år.

Mandariner
Mandariner.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …