Spanien godkänner nya bolånegarantier

Spaniens regering har godkänt en rad offentliga bolånegarantier för personer som är 35 år eller yngre, samt för familjer med minderåriga barn.

Bolånegarantier för yngre.
Typisk målgrupp. Foto: Pexels.

Initiativet syftar till att hjälpa yngre familjer som sparar till handpenningen för att köpa en bostad. Regeringen har avsatt 2,5 miljarder euro för detta genom det officiella kreditinstitutet ICO. Det allmänna garanterar att täcka upp till 20 % av bostadens pris (upp till 25 % om bostaden har energiklass D eller högre). Stödet kan sökas om för köp av en första bostad som fungerar som köparens primära och permanenta bostad.

Isabel Rodríguez García

Bostadsminister Isabel Rodríguez García höll en presskonferens efter ministerrådets godkännande där hon sa att: ”Idag tar vi ett steg till. Vi lägger till ytterligare ett lager betong för att konsolidera bostäder som den femte pelaren i välfärdsstaten”.

Regeringen räknar med att denna satsning kommer att gynna cirka 50.000 personer. För att få tillgång till garantierna måste de sökande skicka in sin begäran via webbplatsen för ICO. Ministern betonade att staten kommer att vara garant för dessa lån och ge hjälp till dem som behöver det mest. Rodriguez sa att ”Ministeriets slutmål är att ingen spanjor skall behöva betala mer än 30 % av sin inkomst för ett anständigt boende”.

Krav för att få garantierna.

För att vara berättigad till dessa garantier måste sökanden vara över 18 år och deras årsinkomst får inte överstiga 37.800 euro per person (4,5 gånger IPREM). För par eller familjer med anhöriga kommer inkomstgränsen att justeras därefter. Dessutom höjs tröskeln med 0,3 gånger IPREM (2.520 € brutto per år) för varje minderårigt barn. Förutom detta kan familjer med ensamstående förälder dra nytta av en extra höjning på 70 % av gränsen.

Dessutom får dessa nya bostadsköpare inte ha tillgångar värda mer än 100.000 euro. De måste också ha varit oavbrutet bosatta i Spanien under minst två år. Med tanke på att målet med initiativet är att hjälpa unga människor att köpa sin första bostad så kommer stödet inte att ges till de som redan äger egendom. Förutsatt att de inte kan bevisa att de inte har tillgång till den egendomen genom skilsmässa, separation eller någon annan orsak utanför deras kontroll.

Bolånegarantierna gäller i 10 år.

Tiden för dessa statliga bolånegarantier blir 10 år och under tiden skall bostaden bibehållas som hemvist. Den får bara hyras ut vid flytt på grund av äktenskap, separation eller byte av arbetsplats. Det nya stödet kan begäras fram till den 31 december 2025. Men det finns vissa möjligheter att det förlängs i ytterligare två år.

Utöver avtalet som undertecknades den 13 februari är också bostadsministeriet i färd med att sluta ett separat avtal med ICO för uppförande av 40.000 bostäder genom lån till offentliga och privata byggare. Denna satsning godkändes av regeringen i slutet på förra året och förväntas lanseras i slutet av februari.

Fler artiklar relaterade till boende och bostäder i Spanien i vårt arkiv: BOENDE.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …