Paradiset Bolonia

Har du besökt Bolonia på Atlantkusten? Efter slingrande vägar med kohagar ligger det vackert beläget 25 km nordväst om Tarifa. Ett paradis för kitesurfare, vindsurfare och för de som gillar snorkling. 

Bolonia
Bolonia. Foto: Shutterstock.

Varva surf med kultur.

Under sommarsäsongen är vågorna lugna och en perfekt tid för de som vill ta lektioner i olika vattensporter. Bolonia – Tarifa Windsurf Center erbjuder kurser för alla åldrar och de hyr ut all typ av utrustning. Träningen startar på grunt vatten, vilket gör det lättare för nybörjarna, medan de rutinerade surfarna ses långt från stranden. Det är ett riktigt skådespel att stå på stranden och se 100-tals surfare kämpa i vinden med sina färgglada skärmar. På surfline.com håller man koll på väder, vindriktning och våghöjd. Men den bästa tiden för vindsurfing och kitesurfing, för de mer erfarna,  är mellan oktober och mars. Då är vinden starkare och vågorna högre.

Ko
Strandhäng i Bregottfabriken. Foto Joe Leahy.

Foiling i Bolonia.
Foiling, senaste flugan för avancerad surf.

Landkrabbor

De som hellre håller sig på land, men vill ha lite äventyr, kan utöva bergsklättring på San Bartolo. Klättringen bjuder på fantastisk utsikt över Atlanten och Afrika.
Personligen njuter jag av att promenera längs den 3,8 kilometer långa stranden och att ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Längst bort på stranden finns en enorm ”skidbacke” av sand, har faktiskt sett folk åka skidor nedför den enorma backen.
Vi har besökt Bolonia många gånger, ofta i samband med besök i Jerez och Cádiz. Ett fantastiskt utflyktsmål när man har vänner på besök. Kommer man från Málagahållet har man fin väg via Marbella, Estepona och Tarifa. 

Sanddyn i Bolonia.
Varför inte prova skidåkning på sand?

Klättrare i Bolonia.
Så här avancerad behöver klättringen inte vara.

Intressant historia

Vi brukar alltid starta med ett besök på Baelo Claudia precis ovanför stranden. De romerska ruinerna Baelo Claudia är en av de mest kompletta utgrävningarna i Andalusien. Staden byggdes 200 f kr och förstördes vid en jordbävning 700 e kr. När man promenerar på huvudgatan ser man tydligt hur jordbävningen har gått fram. Det fantastiska moderna museet berättar historien om denna, en gång välmående, fiskeby som var belägen på en viktig handelsväg. Här var tonfisk en viktig vara och de fanns i enorma mängder på den tiden. En stor målning och en monter visar tydligt hur det en gång sett ut. Utgrävningarna visar en amfiteater, marknadsplats, handelsbodar, termalbad, akvedukter och ”rådhuset”. Utgrävningarna fortsätter och vi såg flera arkeologer, med hackor och spadar, gräva sig djupare ner i marken. 

Museet i Bolonia.
Det fina museet ger en god inblick i historien.
Dåtidens Bolonia.
Albert Alvarez Marsal har gjort en rekonstruktion av dåtidens stad med hamn.

Vackert och spännande

När man tittar utanför området förstår man att det finns mycket kvar att upptäcka. Många stenar är märkta med nummer och skall väl kanske placeras ut så småningom.
Jag hittade t ex 1479 och 4501, arbetet fortsätter säkert många år framöver. Man känner verkligen historiens vingslag när man går runt i detta vackra och spännande område. Fri entré för EU-medborgare.
Dags för bad och promenad och en härlig lunch.  Utefter den långa stranden finns många restauranger att välja på. Vår favorit är La Duna som bjuder på magisk utsikt och serverar fantastiska fiskrätter. 

Numrerad sten.
Hur många numrerade stenar hittar du?
Amfiteater
Högst upp med fantastisk utsikt ligger amfiteatern.
La Duna.
God mat, trevlig personal och magisk utsikt.

Lotta Karlbäck

Bor delar av året i Alhaurín el Grande i Andalusien och delar av året på Grötö i Göteborgs skärgård.

Läs också

Málaga

Málaga korad som den bästa staden i Spanien för språkinlärning

Málaga har dessutom kommit på femte platsen globalt för att lära sig språk och när …