Spanien reglerar medicinsk cannabisanvändning

Hälsoministeriet har påbörjat processen för att godkänna en mer utbredd användning av medicinsk cannabis i Spanien.

Cannabis
Marijuana – Cannabis. Foto PIX4FREE Pix4free.

Regleringen av cannabis för medicinska ändamål har länge varit ett krav från främst cancerpatienter. Hittills har bara patienter med epilepsi, spasticitet eller multipel skleros kunnat använda droger som innehåller cannabis.

Hälsoministeriet betonar att förordningen om medicinsk cannabis kommer att baseras på ”de bästa tillgängliga vetenskapliga bevisen”. De räknar med regelbundna utvärderingar av lagstiftningen och förordningen kommer att ha ett stort mått av flexibilitet så att den senare kan förlängas eller utvidgas.

Lagstiftningsprocessen fastnade under förra valrörelsen.

Mónica García

Förordningen stoppades tills Mónica García Gómez tillträdde som minister, då hon tillkännagav sin avsikt att ge det grönt ljus så snabbt som möjligt.

Hennes mål är att cancerpatienter, tillsammans med patienter med multipel skleros, vissa former av epilepsi. Samt de som lider av illamående och kräkningar orsakade av kemoterapi, endometrios, cancersmärta och kronisk smärta (inklusive neuropatisk smärta) också kan få behandling med medicinsk cannabis. Användning av cannabis kommer dock bara att bli aktuell då andra godkända behandlingar inte har haft önskad effekt.

Hälsoministeriet säger också att detta sätter Spanien mer i linje med grannländer som Portugal och Storbritannien som har lättare regler för användningen. Dessutom erkänner WHO och FN den terapeutiska potentialen av dessa läkemedel.

Det blir ingen försäljning av medicinsk cannabis på apotek.

Det blir ingen försäljning på apotek, varken med eller utan recept. Förskrivningen blir bara av specialistläkare som får tillgång till det via sjukhusapotek efter att ha uttömt alla andra möjliga behandlingar. Den enda formen av medicinen kommer att vara oralt, det vill säga genom piller. Det är det säkraste säger hälsoministeriet och administrering av cannabis på andra sätt övervägs inte. Vad man vet så kan cannabis ge ett flertal olika biverkningar. Därför kommer läkare som skriver ut cannabis att behöva övervaka patienterna för potentiella biverkningar.

Den medicinska cannabisen skall inte förväxlas med de oljor som redan säljs.

De olika receptfria cannabisbaserade produkter som för närvarande säljs på apotek och hälsokostbutiker är helt andra produkter. Dessa säljs receptfritt eftersom de anses vara kosmetika. Dessutom är de flesta gjorda av CBD det vill säga cannabidiol som är en av komponenterna i cannabisplantan. Medan den medicinska cannabisen kommer att förutom cannabidiol också att innehålla tetrahydrocannabinol som är den psykoaktiva komponenten i växten.

Fler artiklar relaterade till sjukvården i Spanien: SJUKVÅRD.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …