Spanien installerar flytande solpaneler för elproduktion

106 vattenreservoarer utspridda över hela Spanien har godkänts för installation av flytande solpaneler för utvinning av solenergi.

Flytande solpaneler.
Flytande solpaneler. Bedok Reservoir i Singapore, Foto: Wzhkevin, CC.

Ministerrådet godkände i tisdags det kungliga dekretet som reglerar installationen av flytande solcellsanläggningar i offentliga hydrauliska reservoarer. Perioden för medgivandet är satt till högst 25 år, efter det tas det upp till ny prövning.

Teresa Ribera.

Enligt de detaljer som ministern för den ekologiska övergången Teresa Ribera har tillkännagett så får installationerna uppta mellan 5 % och 15 % av reservoarens yta. Ytan som tillåts beror på vattnets kvalitet. Det handlar bara om konstruerade vattenreservoarer / konstgjorda sjöar. Det blir helt förbjudet att anlägga i bassänger, laguner eller vattendrag som inte är konstgjorda eller är skyddade.

Det finns totalt cirka 106 befintliga reservoarer där flytande solpaneler kan placeras ut enligt dekretet. Till vilka läggs redan planerade installationer som Navarrakanalen.

Flytande solcellsanläggningar på reservoarer är fördelaktiga för både energiproduktion och miljö. Eftersom de producerar ”mer elektricitet än motsvarande på land, tack vare kyleffekten från vattnet och mindre damm. Samt att de förbättrar skyddet och potentialen för vattnet då de minskar avdunstning och algblomning, tack vare den skugga panelerna ger”, säger ministern.

De som är intresserade av att implementera dessa anläggningar kan begära det på eget initiativ. Eller genom motsvarande anbudsinfordran från organisationen för exploatering av reservoarerna.

Så fort som rättigheterna till tillträde och anslutning till elnätet är tillgängliga, och när statens allmänna förvaltning är behörig i hydrauliska frågor och energifrågor. Då kan koncession av allmänt hydrauliskt område och förhandstillstånd behandlas och beviljas samtidigt i enlighet med ett förfarande som kommer att regleras av ministeriet.

Se fler artiklar om elproduktion i Spanien: Elproduktion.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …