Spanien klara att evakuera civila från Sudan

Flera länder däribland Spanien är klara för att evakuera civila och diplomater från de hårda striderna som som pågår i Sudan.

Airbus A400M
Airbus A400M.

Spanien har ett 60-tal medborgare som nu omlokaliseras för att kunna evakueras. Dessutom kommer Spanien att också kunna evakuera ett 20-tal personer av andra nationaliteter som har begärt spansk hjälp. Spanska flygvapnet har redan skickat ner två Airbus A400M från Zaragoza till Djibouti, där de bara har en kort flygtur in till Khartoum i Sudan.

Karta

Även USA har skickat ner ett flygplan till sin bas i Djibouti för att evakuera sina medborgare. Det planet utgick från flygbasen Rota (Cádiz) i Spanien. Även Frankrike och Korea uppges ha flygplan på väg ner för evakueringar.

Världssamfundets förhoppning och bön är att parterna, milisgruppen RSF och den sudanesiska armén, kan komma överens om en tillfällig vapenvila under den muslimska helgdagen id – från fredag kväll till lördag kväll. Den vapenvilan är en förutsättning för att en smärtfri evakuering skall kunna genomföras.

Historien upprepar sig

Den internationella synkroniserade operationen som förbereds påminner om evakueringen från Kabul. Spanien använde sig då av samma typ av transportplan som nu är nerskickade till Djibouti. Den evakueringen var komplex och gjordes i samordning med andra allierade länder och internationella organisationer. Då utfördes flera flygningar som medförde evakuering av fler än 500 personer. Inklusive spanska medborgare, ambassadpersonal och afghaner som hade arbetat med de spanska styrkorna. Den operationen betraktades som en framgång, men det fanns personer som inte kunde evakueras utan fick lämnas kvar i Afghanistan.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …