Kommuner som betalar för nya invånare

Den som väljer att flytta till någon av de små pittoreska spanska kommunerna Ponga eller Rubiá får bra betalt för det.

Playa de Barayo, Costa Verde
Playa de Barayo, Costa Verde.

Levnadskostnader som bara stiger? Trött på långa vintrar? Du är inte den enda som funderar på att flytta till någonstans långt, långt borta – och nu är två pittoreska kommuner i Spanien villiga att betala dig tusentals euro för att göra det.

San Juan de Beleño i Ponga kommun.

Den vackra lilla kommunen Ponga i Asturien i norra Spanien är beredd att betala 2.970 euro, till varje person som flyttar dit. Det inkluderar också spädbarn, så familjer har ett extra incitament. Den lokala myndigheten hoppas att de nya medborgarna ska stärka den lokala ekonomin samtidigt som de njuter av 2.000 soltimmar under året. San Juan de Beleño (på bilden) är kommunens huvudort. Det är ingen stor kommun, den har bara lite drygt 600 invånare. Så livet där bör inte vara alltför hektiskt, utan snarare rätt lugnt.

Villkoret? Du måste förbinda dig att stanna i staden i minst fem år – men vi kan tänka oss värre ställen att bo på. Ponga ligger i ett stort naturreservat, vilket innebär att invånarna har tillgång till vackra vandringsleder, hisnande fågelskådningsplatser och spännande äventyrssporter. Den närliggande Costa Verde erbjuder soliga stranddagar. Medan den partysugne kan njuta av ett livligare tempo i de större staden Gijon 9 mil bort.

Ponga

Om du vill ha ett lite svalare klimat

Rubiá kommunhus.

Om du föredrar det svalare klimatet i Galicien bättre, betalar kommunen Rubiá också en fin slant för att folk ska flytta dit. Immigranter kan där njuta av billiga huspriser, häpnadsväckande landskap och årliga betalningar på 1.827 euro. Programmet är specifikt inriktat på familjer med barn för att öka antalet elever i lokala skolor, med tanke på Rubiás befolkning på drygt 1.400 invånare. Bilden visar kommunhuset i Rubiá.

Relaterad artikel

Invånare sökes till flera spanska småstäder.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …