Lyckad spansk evakuering från Sudan

Det spanska utrikesdepartementet har meddelat att 4 spanska militärplan startade från Khartoum strax före midnatt med 104 evakuerade personer.

Vamtac-fordon och A400M-flygplan foto: Försvarsdepartementet.
Vamtac-fordon och A400M-flygplan under evakueringen, foto: Försvarsdepartementet.
. Airbus A400M-transportplan

Det var 3 st. Airbus A400M-transportplan och en Airbus A 3030 samt nästan 200 soldater som deltog i operationen, som avlöpte helt utan incidenter. Operationen sköttes från Djibouti där det finns en spansk flygavdelning från EU:s operation Atlanta.

De som evakuerades i natt var fler än 30 spanjorer och resten var av 8 andra nationaliteter (portugisiska, italienska, polska, irländska, mexikanska, venezuelanska, colombianska, argentinare och sudanesiska). Vad som återstår att evakuera är 64 spanska soldater. Dessutom finns det en grupp spanjorer som har bestämt sig för att stanna kvar och en grupp som vill lämna landet på egen hand.

Vamtac-fordon lossas för evakueringen.
Evakueringen, bilden tagen med mörkerutrustning i ett av planen, foto: Försvarsdepartementet.
Evakueringen, bilden tagen med mörkerutrustning i ett av planen, foto: Försvarsdepartementet.

Landning i Madrid i morse.

Klockan 11:20 i morse landade en grupp med 72 av de evakuerade på Torrejón Air Base i Madrid, 34 spanjorer och 11 andra nationaliteter. De togs där emot av utrikesminister José Manuel Albares.

Relaterad artikel från i lördags.

Spanien klara att evakuera civila från Sudan.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …