Spanien lär få massiva trafikstockningar

De som skall ut på vägarna i Spanien får räkna med stora trafikproblem när lastbilschaufförerna ansluter sig till böndernas traktorprotester.

Blockering av trafiken i Malaga.
Blockad i Málaga, foto X Málaga kommun.

Stora störningar i trafikflödet förväntas i hela landet under de kommande veckorna då tusentals egenföretagare och lastbilschaufförer gör gemensam sak med böndernas protester. De uppmanar till en rikstäckande strejk utan bestämt slutdatum med start lördagen den 10 februari.

De spanska bönderna har följt exemplet från Frankrike där traktorförare har demonstrerat mot en föreslagen ändring av EU:s regler. En förändring som skulle påverka deras arbetstid och lön. Förslaget är känt som ”mobilitetspaketet” innebär en maximal daglig körtid på nio timmar, med ett krav på minst fyra timmars vila var 24:e timme.

Professionella fraktföretag i hela EU hävdar att detta skulle tvinga dem att anställa fler förare. Något som skulle öka kostnaderna och minska deras vinstmarginaler.

Uppmaning till strejk i Spanien.

Den nationella plattformen för försvar av transportsektorn.

Strejken i Spaniens utlyses av den nationella plattformen för försvar av transportsektorn. Förra året arrangerade de en landsomfattande strejk som blockerade vägar timmar i sträck. Något som allvarligt hotade distributionen av mat och andra produkter.

Plattformen har bett om allmänhetens stöd och deltagande i de planerade stridsåtgärderna, trots att fackföreningarna motsätter sig det. Spaniens transportminister Oscar Puente kallar strejken inom transportsektorn för ”absolut orättfärdig”.

Det spanska godstransportförbundet (CEMT) intar ett mer balanserat synsätt. De säger att även om de förstår och respekterar förarnas krav är det ”viktigt att garantera välbefinnandet” för allmänheten och Spaniens ekonomi.

Situationen lär bli värre innan den blir bättre.

Om man tittar på de senaste dagarnas accelererande protester kommer situationen definitivt att bli mycket värre innan den blir bättre. Även utan att lastbilschaufförerna har varit inblandade har rusningstrafiken helt stannat i många städer. Det gäller städer som Granada och regioner som Kastilien-La Mancha och Aragonien. Där hundratals traktorer har ställt upp utanför regeringsbyggnader i en nationellt samordnad protest idag.

I Málaga har kommunen rekommenderat bilister att inte köra i centrum eller nära hamnen på grund av blockeringar av cirka 200 traktorer.

Bönderna i Spanien har problem med blockader, vi skrev en artikel i går som belyser deras problem med att exportera sina produkter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …