Spanien sänker momsen på el i sommar

Priserna har stigit den senaste tiden och med elräkningar som förväntas att förbli höga under sommarmånaderna så sänks därför momsen.

Elkablar för leverans av el.

Till skillnad från Sverige där elförbrukningen är betydligt högre under de kalla vintermånaderna så är det tvärtom i Spanien. Det beror bland annat på att det är betydligt dyrare att kyla luft än att värma upp den. Men hushållen får en liten hjälp med dessa kostnader från och med den 1 juli. Då sänks den spanska momsen (IVA) på elräkningarna från nuvarande 21 % till 10 %.

Detta kommer att ske om den genomsnittliga kostnaden för elproduktion är över 45 euro/MWh. En vecka ut från den 1 juli är snittet redan över 53 euro/MWh, enligt uppgifter från den iberiska elmarknadsoperatören OMIE.

Regelbundna förändringar av momsen på elräkningarna har skett sedan regeringens nya anti-krisdekret trädde i kraft i januari förra året. Den fastställde en moms på 21 % eller 10 % beroende på elprisernas utveckling. Det senaste halvåret har energipriserna varit extra oförutsägbara.

Under månaderna mars, april och maj, med historiskt låga elpriser, drivet av den starka närvaron av förnybar energi i produktionen. Detta ledde till tillämpningen av en momssats på 21%.

Energisektorn har redan varnat för att momsen på el ”kommer att vara variabel, oförutsägbar och med regler som är komplexa att förstå, vilket påverkar alla konsumenters räkningar”. Något som är anledningen till att de efterlyser en översyn av momshanteringen för el.

Produktionspriset stiger troligtvis.

Faktum är att det enligt prisprognoserna är mest troligt att momsen på hushållsel kommer att ligga kvar på 10 % åtminstone under sommaren. Futures pekar på ett genomsnitt på 75 euro/MWh för juli, vilket betyder en moms på 10 % för alla elräkningar som utfärdats under juli månad. Ett genomsnittligt produktionspris nära 80 euro/MWh förutspås även för årets tredje kvartal (juli, augusti och september) och ett genomsnitt på 67 euro/MWh för hela 2024. I de flesta fall blir produktionskostnaden högre än gränsen på 45 euro/MWh. Den gräns som är fastställt av regeringen för att ändra momsen från 10 % till 21 %, eller vice versa.

När denna momssänkningen på elräkningar slutgiltigt tillämpas kommer statskassan återigen att drabbas av en belastning på skatteintäkterna. Det kommer dock inte att vara lika betydande som de 2,5 miljarder euro som statskassan förlorade vid krisens höjdpunkt 2021 och 2022.

Elpriserna till konsument är relativt stabila.

Samtidigt är den nya reglerade tariffen (PVPC) fortfarande i kraft, där 25 % av priserna som ingår i dessa kontrakt redan är kontrakterade för framtiden. De är med andra ord hyfsat stabila, även om de samtidigt inte har gynnats av de senaste månadernas minskningar. De kommer heller inte att kunna dra nytta av de förutsebara ökningarna under de kommande veckorna.

Den proportionella delen av fasta priser för PVPC (den reglerade tariffen) kommer att representera 40 % av kostnaden 2025 och kommer att nå 55 % från 2026. Medan spotpriserna kommer att tappa sin vikt från 75 % i år till 45 % i slutet av reformen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001.

Läs också

Byggnaden för Spaniens parlament.

Regeringens plan att skärpa uthyrningslag nedröstad

Spaniens vänsterregerings plan på att skärpa greppet om tillfällig uthyrning av bostäder för att få fler bostäder tillgängliga för långtidsuthyrning har avvisats.