Förnybara energikällor står för majoriteten av spansk el

Under 2023 har Spanien till dags dato producerat drygt hälften av elen genom förnybara energikällor, vilket är betydligt mer än 2022.

Förnybara energikällor
Spanien har gott om sol och vind.

Andelen el som har genererats i år av förnybara energikällor ligger på 50,8 % av all producerad el. Förra året var det 42,2 %, ”Spanien håller takten mot sina utsläppsmål” sa energiminister Teresa Ribera i går.

Teresa Ribera

”Vi måste fortfarande lägga till energilagring och vindkraftsparker till havs” förklarade hon i en video som publicerades på den sociala medieplattformen X, tidigare känd som Twitter.

”Det finns många saker som fortfarande hänger i luften. Men vårt bidrag till omvandlingen av det europeiska energisystemet är uppenbart”.

Med sina soliga slätter, snabbt strömmande floder (*) och vindpinade sluttningar strävar Spanien efter att höja andelen förnybar energi till fyra femtedelar till 2030. Enligt vad som står i ett utkast till regeringsplan som författades i juni i år. Företag från hela världen har investerat i landet för att bygga den infrastruktur som borde hjälpa till att nå det målet.

(*) Faktum är att Spanien har mycket lite vattenkraft och kan heller inte få speciellt mycket mer. Det finns helt enkelt för få vattendrag, bara en bråkdel av vad Sverige har. Men de fysiska förutsättningarna för sol- och vindenergi är däremot desto bättre.

Mer relaterat till förnybar energi.

Solenergin avvärjde energibrist i Europa.
Mycket kombinerad sol- och vindenergi.
Nya vindkraftsprojekt i Spanien.
Ny elförbindelse Spanien – Frankrike.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …