Spanien slår till mot de som tittar på pirat-tv

En domstol i Spanien har beslutat att rättsliga åtgärder kan vidtas mot de som tittar på olagligt strömmad fotboll på TV.

LaLigas ordförande Javier Tebas
Javier Tebas, LaLiga. Foto: Sam Barnes/Web Summit via Sportsfile, flickr. CC.

LaLiga har under lång tid försökt att sätta stopp för piratkopiering i fotbollsvärlden. Nu har de lyckats skaffa sig ett verktyg för att kunna dela ut sanktioner till de som ser på illegalt strömmad spansk fotboll på TV.

Hittills har spansk lag slagit fast att det bara är de företag som visat illegalt strömmad fotboll som kan straffas. Men från och med nu kommer det att vara möjligt att vidta åtgärder även mot tittarna själva.

Enligt beslutet från den 8:e handelsdomstolen i Barcelona kommer operatörerna att vara skyldiga att informera LaLiga om vem som ansluter till piratservrarna. Samt ange IP-adress, fullständigt namn på den som anlitar tjänsten på internet. Samt dessutom postadress, faktureringsadress och identitetshandling.

Javier Tebas har varnat.

I oktober 2023 varnade LaLigas ordförande Javier Tebas för ökningen av olagliga fotbollssändningar. Han sa: ”Vi har eliminerat 58 Androidappar, som har haft 4 miljoner nedladdningar över hela världen. För Apple har det skett en miljon nedladdningar, varav cirka 300.000 har varit i Spanien.

Så fort operatörerna börjar skicka användardata, vilket väntas ske inom några få dagar, börjar det komma brev med böter för illegal streaming av fotboll till privatpersoner.

En följdfråga måste då rimligen bli: Hur blir det med alla annan olagligt strömmad media?

Fler artiklar relaterade till brottslig verksamhet i Spanien: BROTT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …