Resekaos på Feria de Abril i Sevilla

Aprilferian i Sevilla har i år fått en enorm publiktillströmning och det är långa köer för bussar, tunnelbana och taxitjänster.

Feria de Abril i Sevilla.
Entré till ferian. Foto: Agustín Macías, CC.

Ferian i april har alltid varit populär, men i år har det kommit cirka 20.000 fler besökare än under 2023. Enligt kommunens beräkningar kommer den siffran dessutom att skjuta i höjden under onsdagen som är en lokal helgdag.

Videofilmer som delas online visar slingrande köer till bussar och överfulla tunnelbanestationer. Medan taxitjänster som Uber och Cabify tar ut ockerpriser. ”Jag betalade 150 euro för en 11 minuters resa från centrala Sevilla till Ferian”, klagade en ung kvinna på en lokal radiostation igår. Hon tillade att ”detta är inte dynamiska priser, det är rån”.

Andra resenärer hävdade att de debiterades 72 euro för 16-minutersresor. Eller 100 euro från Sevilla Este till centrum, rapporterar lokaltidningen Diario de Sevilla. Sevillabon Jorge Lozano som arbetar i centrala Sevilla, berättade för samma tidning att han till slut bestämde sig för att inte ta Uber eller Cabify och resa i sin egen bil. Något som han kallade ”en mardröm”. Han sa: ”Att parkera runt Ferian är ett omöjligt uppdrag och trafiken är ett problem. En resa som jag normalt gör på mindre än 10 minuter, tog mig 40 minuter att göra i måndags vid middagstid.”

Tunnelbanetåg och bussar är proppfulla hela dagen.

Metro de Sevilla har erkänt att linjerna är ”fullständigt överbelastade”. Och att antalet tjänster är ”otillräckligt” för att hantera den ökade tillströmningen av passagerare. Spänningarna är så höga att polisen har kallats in för att bevaka taxistationer för att undvika bråk mellan kunder och förare.

Ferian i Sevilla pågår i år 2024 mellan den 14 och 20 april, den är inget nytt påfund utan har anor från 1846.

Mer aktuellt från Andalusiens huvudstad Sevilla:

Mersmak Sevilla.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …