Upplev vinvärlden i Requena

Ett av Spaniens mest kända vinområden ligger i den västra delen av provinsen Valencia, i regionen Utiel-Requena.Genom kultur och historia har vinet ärvt sin produktionsprocess från sina förfäder och därigenom århundradens kvalitet och värde.

Vingård i Requena.

DET ÄR VINPRODUKTIONEN som driver denna region med 33.000 hektar odlingar av vilka närmare 9.000 hektar är äldre vinodlingar. De är mer än 45 år.. Här finns 5.000 viticultores (vinodlare) och 110 bodegor. Den inhemska marknaden är på väg uppåt nu 40 % medan 60 % säljs till utlandet.

Flest vingårdar

När man pratar vin är Spanien det land som har flest vingårdar i världen. Vinproduktionen i landet går tillbaka till 700-talet f.Kr.

Här föddes den ursprungliga produktionen på en plats med stora kalkstensblock, i La Solana de Pilillas de Utiel-Requena. Här har gjorts arkeologiska utgrävningar av vinpressar i sten, för den tidigaste bearbetningen av druvorna, med anpassade sediment för att skydda vindruvorna. När jag besöker Requena väljer jag att bo på ett litet familjeägt boutiquehotell mitt i gamla stan. Med alla fantastiska historiska byggnader kan man redan på vägen upp riktigt känna historiens vingslag. Hotellet Los Canilleros bjuder på 6 fantastiska vintagerum och ett mycket vänligt bemötande! Frukosten är tillagad med kvalité!

Vi kan rekommendera att man äter en bra lunch på El Yantar, också den belägen i gamla stan, i fantastiska underjordiska grottor. Där blir vi serverade god mat. 

Den lilla staden växer stort när det firas, vin är det viktigaste kulturarvet i byn.
Requena är ett paradis för vinälskare.

En av de bästa


Vi kan ta med er på La Feria de La Vendimia som är en av Spaniens mest attraktiva festivaler under vinskörden. Man upplever direkt känslan av det lilla samhället som växer stort när det ska firas! Detta får man absolut inte missa!
Vardagslivet i Requena kretsar runt vinet och här finns ett stort intresse av att bevara sina rötter. De första metoderna var tillverkning i grottor vilket under åren har anpassats till mer moderna metoder.
Det viktigaste kulturarvet i byn är vin och det märks tydligt när det firas.

Vinkulturen i Requena kan man verkligen känna när festivalen La Feria de La Vendimia startar, där en serie evenemang relaterade till vinet från regionen presenteras. Festligheterna leds av festivalens kung och drottning, tidstypiska kostymer från de allra äldsta till de mer moderna används, det bjuds på fyrverkerier och mycket mer. Firandet har hållits sedan 1940-talet för att upprätthålla intresset för vin och bevara traditionens rötter.

Tålig druva

Den vanligaste druvan i området är Merseguera, en druva som står emot torka bra och druvan Bobal, som är tålig och trivs bra i klimatet. Bobal är den mest odlade druvan i regionen. Givetvis odlas det även andra druvor, bl a Tempranillo och Garnacha.

Requena bevarar fortfarande sin tradition när det gäller produktion med hjälp av stenar, som visas på många av vingårdarna. Vinmakare från hela världen lockas att besöka området och ta del av vinets ursprung.

Trampning av vindruvor

Finca Hoya de Cadenas

Denna vingården ligger cirka en timma från Valencia på sluttningarna av berget Sierra de la Bicuerca. Vi får chansen att åka igenom gården på en guidad tur, med ett litet tåg.

Gården har ett särskilt mikroklimat där temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger druvorna sina egenskaper. De underjordiska valven rymmer upp till 15 000 ekfat på en yta av 4 000m2. Vingården är ca 100 år gammal och drivs nu i 4:e generationen av Gandia-familjen. Det är en av de största vingårdarna i Valencia-regionen.

Vingården har även en konstutställning med vintunnor som är målade av framstående konstnärer. Hoya de Cadenas är en av de första anläggningarna för vinturism i Spanien och arbetar för att främja ett nytt koncept där vinturismen kopplas till kulturen.

Vin som lagras i ekfat.

Bodega Vegalfaro 

Grundades 1999 av Andre Valiente med sin son Rodolfo, innan dess gjorde farfar motsvarigheten till grappa och orujo. Vegalfaro ligger på hög höjd i området Requena-Utiel. I dag produceras tre viner med högsta kvalificering, DO ”Pago de Los Balagueses” som görs på den lokala druvan Garnacha, en av de få som har tillverkning med denna druva i Requena-Utiel. Här hade vi en magisk vinupplevelse mellan de historiska väggarna i vinkällaren.

Bodega Murviedro

Bodega Murviedro

En liten vingård som ägs av familjen Schenk, idag ca 125 år senare, är företaget fortfarande familjeägt.
Följ med ner i de underjordiska grottorna och få en lärorik guidning genom vinets historia. När du kommer ner under jorden kommer du att föras tillbaka till en annan era… En labyrint av grottor utgrävda med hacka och spade i lerhaltig kalksten, med harmonisk, noggrann belysning, där du upplever vinets passage genom dess olika stadier på en vingård där allt hålls i sitt ursprungliga skick.

En underjordisk skatt där tiden står stilla och som andas stillhet. Med en konstant temperatur, skyddas vinet i stora lerkrus. Bodegan ligger mitt i gamla stan i Requena. Detta får man inte missa vid sitt besök i byn!

Vera de Estena 

En liten familjeägd vingård med ett mindre hotell. Familjen flyttade till Utiel för att leda familjeföretaget, Hijos de Paola Hermanos. Familjens grund var och är att förstå vinodling, arbeta omsorgsfullt och hantverksmässigt för att få fram de bästa druvsorterna som lagras på vingården Casa don Angel i centrum av Pago Vera Estenas. Varför inte ta en guidad tur, provsmaka och passa på att övernatta i rum Chardonnay eller Merlot i det lilla charmiga hotellet. Besöker man gården i skördetid, som är mellan augusti och oktober månad, får man möjligheten att plocka och dessutom trampa sina egna druvor. Väldigt mysig tillställning som man inte får missa!

Fler artiklar om vin:

Pajarete – Det populära okända vinet.
Saltstänkta skaldjur och vågvaggat vin.


Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …