Som första land i Europa har Spanien stiftat en lag mot matsvinn, lagen gäller hela livsmedelskedjan, butiker, barer och restauranger.

Runt 1,3 miljarder ton mat slängs över hela världen varje år, det är nästan 30 % av all mat som produceras. För att komma till rätta med detta problem har den spanska kongressen antagit en lag mot matsvinn. Det är den första lagen i sitt slag i Europa.
Lagen kräver att barer och restauranger ska erbjuda kunderna möjligheten att ta med sig matrester hem i förpackningar. Stormarknader måste donera sina osålda produkter till sociala organisationer. Om detta inte är logistiskt möjligt ska överskottet användas till djurfoder eller biobränslen. Dessutom måste alla företag i livsmedelskedjan genomföra planer för att förhindra att mat hamnar som avfall.
Lagen främjar också försäljning av estetiskt ofullkomliga frukter och grönsaker, så länge dessa produkter uppfyller hälsostandarder. Dessutom uppmuntras butiker att marknadsföra säsongsbetonade, lokala, ekologiska och miljövänliga produkter. Lagen kräver också att mat med ett närliggande utgångsdatum säljs med rabatt.
Företag som inte följer reglerna riskerar böter på mellan 1.000 till 100.000 euro.
Lagen mot matsvinn godkändes i kongressen vid första behandlingen i december 2024 med en majoritetsröst. Vox röstade emot och PP avstod från att rösta. I torsdags röstades det bara om ändringsförslagen som kom från senaten, varefter lagen slutligen godkändes. Olika arbetsgivarföreningar och organisationer för livsmedelskedjorna är överens om att detta är en banbrytande lag. Katalonien har redan en liknande lag, men det är den första för ett helt land i Europa.
Fler artiklar om mat hittar du här.
Källa: den spanska dagstidningen El País.