Spaniens gränsbevakning förstärks i sommar

Spanien har inlett sin årliga Operation-Minerva, vars primära mål är att stärka säkerheten vid gränsstationerna mot Nordafrika.

Spaniens gränsbevakning förstärks i sommar
Operation Minerva

Framförallt handlar det om gränsstationerna i Algeciras, Ceuta och Tarifa under sommarsäsongen i ett försök att effektivt bekämpa människohandel. Samt att ta itu med olika former av gränsöverskridande brottslighet och begränsa illegal invandring.

Förra årets operation genomfördes i samarbete med den Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån (Frontex). Enligt SchengenVisaInfo.com resulterade det i 1.900 ingripande av spansk polis och identifiering av 2.034 personer.

Frontex kontrollerar en bil
Frontex

Verksamheten utökas i år

För att ytterligare öka operationens kapacitet har inrikesministeriet avslöjat att i år deltar experter från 16 länder aktivt i arbetet.

MINERVA-verksamheten kontrollerar irreguljära inresor till Europeiska unionen via havet, inklusive färjor och passagerarfartyg. Genom gränsinspektioner syftar det till att upptäcka metoder som används för att gömma personer i olika transportmedel. Samt avslöja fall av falsk dokumentanvändning och förhindra bedräglig kapning av legitima dokumentinnehavare.

På detta sätt bekämpas den gränsöverskridande brottsligheten, i alla dess yttringar. Med särskild uppmärksamhet på verksamheten i kriminella organisationer som ägnar sig åt människohandel, olaglig handel med narkotika, vapen, fordon och mot jihadistisk terrorism”. Enligt ett uttalande från inrikesministeriet.

Under sommaren 2022 avslöjar Frontex uppgifter att spanska gränser mot Afrika korsades cirka 2.000 gånger dagligen, vilket omfattar både lagliga och illegala korsningar. Noterbart är att under första kvartalet förra året registrerades totalt 1.780 fall, vilket tyder på en betydande minskning med 38 procent jämfört med motsvarande period året innan.

Människohandeln ökar

Med tanke på den senaste tidens ökning av människohandel har Guardia Civil uppnått en betydande framgång genom att framgångsrikt avveckla ett kriminellt nätverk som verkar på Gran Canaria.

I detta avseende påpekade samma myndighet att det nedmonterade kriminella nätverket specifikt sysslade med att producera och distribuera bedrägliga dokument. Dessa dokument var avsedda att hjälpa migranter i irreguljära situationer att resa från Kanarieöarna till det spanska fastlandet eller andra EU-länder.

Enligt Guardia Civil visade sig de gripna personerna vara inblandade i förfalskning av officiella handlingar utfärdade av offentliga organisationer. Dessa förfalskade dokument lämnades till migranter, som debiterades en avgift för sina tjänster. Huvudsyftet med denna kriminella verksamhet var att underlätta för migranter att lämna Kanarieöarna.

Artiklar relaterade till migration från Nordafrika

Irreguljär migration till Spanien minskar.
Fler än 30 drunknade utanför Kanarieöarna.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …