Spaniens kronprinsessa påbörjar militär utbildning

Kronprinsessan Leonor kommer att inleda en treårig militär utbildning i september som en förberedelse för att en dag bli Spaniens statsöverhuvud.

Uttalandet kommer från Spaniens regering genom ett uttalande av försvarsminister Margarita Robles i går tisdag. ”Kung Felipe VI:s äldsta dotter, som fyller 18 år den 31 oktober, kommer att gå på den spanska arméns General Military Academy i Zaragoza i nordöstra Spanien under läsåret 2023-24”, säger försvarsminister Margarita Robles.

Därefter blir det ett år på en marinskola i Galicien i Spaniens nordvästra hörn och slutligen ett år på flygvapenskolan i regionen Murcia, nere i landets sydöstra del. Kungahuset anser att hon ”måste få militär utbildning, som hennes far hans majestät kungen gjorde, och som man gör i andra parlamentariska monarkier”, sa Robles. ”Under de senaste åren har vi gjort en betydande insats för att införliva kvinnor i de väpnade styrkorna”, tillade hon.

UWC

Prinsessan Leonor slutför nu en tvåårig utbildning på internatskolan UWC Atlantic College i Wales, där förväntas hon ta sin examen (International Baccalaureate) i slutet av maj. Om hon följer i sin fars fotspår kommer hon att gå på universitet i Spanien när hon är klar med sin militära utbildning och sedan slutföra en master utomlands. Kung Felipe studerade juridik vid Madrids Complutense University och tog sedan en masterexamen i internationella relationer vid Georgetown University i Washington.

Spaniens kungahus säger attdet är en allmänt observerad och delad tradition i europeiska parlamentariska monarkier att framtida statsöverhuvuden utvecklar en militär karriär”. De påminde i ett uttalande om att enligt Spaniens konstitution kommer prinsessan Leonor att bli chef för de väpnade styrkorna när hon bestiger tronen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …