Spaniens motsvarighet till Göta kanal

Det finns en naturskön kanal i Spanien som är relativt okänd både bland spanjorer och turister, men den är ett mycket fint utflyktsmål.

Canal de Castilla bredvid Medina de Rioseco
Canal de Castilla bredvid Medina de Rioseco (Valladolid).

Sverige har som bekant ett antal kanaler och Centraleuropa är korsat av navigerbara vattenvägar som har underlättat handeln i århundraden. Kung Ferdinand VI avundades detta nätverk av vattenvägar. Som i jämförelse med den tidens vägar var så otroligt mycket effektivare för att frakta både varor och människor.

Markisen av Ensenada, Zenón de Somodevilla som fungerade som en minister, övertalade kungen om att bygga ett liknande nätverk av kanaler för att länka Kastiliens städer med hamnen i Santander. Projektet slutfördes aldrig men har lämnat efter sig 207 km kanaler i provinserna Burgos, Palencia och Valladolid.

Canal de Castilla

Kanalen började byggas den 16 juli 1753 och invigdes den 14 december 1849. Den är totalt 207 km lång och går igenom genom 38 kommuner. Bredden varierar mellan 11 och 22 meter och djupet mellan 1,8 m och 3 m. 1991 förklarades den som en del av det spanska kulturarvet ”Bien de Interés Cultural” vilket ger kanalen skyddsstatus.

Canal de Castilla, sluss.
Slussar.

Ursprungligen var projektet tänkt som ett nätverk av fyra kanaler men på grunda av tekniska svårigheter och brist på pengar blev det bara tre delar byggda. Kanalen var planerad att bli 400 km lång och på så sätt nå fram till havet, men det spanska självständighetskriget, med därpå följande budgetproblem samt svårigheterna med att passera de Kantabriska bergen stoppade bygget. Dessutom kom järnvägen in efter öppnandet av järnvägslinjen Valladolid – Alar del Rey. Den hade en nästan parallell dragning och kunde frakta gods betydligt billigare än kanaltrafiken.

Canal de Castilla.

Kanalen användes mest intensivt mellan 1850 – 1870 då upp till 400 pråmar som drogs av dragdjur använde kanalen. Senare har kanalen blivit ryggraden i ett stort bevattningssystem, men delar av kanalen används fortfarande för båttrafik.

Canal de Castilla båttrafik.

Idag finns det turisttrafik på några delar av kanalen och utmed kanalen finns det utmärkta vandrings och cykelleder. Delar av kanalen går genom skyddade våtmarker med ett stort fågelliv och det finns fågelobservatorier vid de ornitologiskt viktigaste våtmarkerna. Dessa miljövärden har lett till att våtmarkerna har inkluderats i Natura 2000-nätverket och samtidigt inkluderats i den regionala katalogen över våtmarker. Skyddet har dock visat sig otillräckligt och vissa av våtmarkerna är i dag i ett dåligt tillstånd och några har till och med försvunnit.

Om en bild säger mer än 1000 ord så bör en film säga ännu mer, håll till godo:

Det finns många fina utflyktsmål i Spanien, här är ett till:

Historia, häxor och vin i Almonacid de la Sierra.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …