Spaniens tågoperatörer tvingas släppa biljetter tidigare

Till skillnad från att boka ett flyg som normalt kan göras minst sex månader i förväg tillåter Renfe bara bokning två månader i förväg.

Renfe tågoperatör.

Renfe som är Spaniens största tågoperatör och som bara tillåter bokningar två månader i förväg är i detta sammanhanget sämre än konkurrenterna. Iryo och Ouigo är lite mer flexibla, men de har en skrivning att de då förbehåller sig rätten att ändra allt från restider till rutter.

I de flesta delar av Europa säljs tågbiljetter cirka tre och en halv månad i förväg. Men i Spanien kontrolleras detta av Adif som är landets förvaltare av infrastrukturen för järnvägarna. (Adif påminner till viss del om fd. Banverket, numera trafikverket i Sverige men de bedriver dessutom viss tågtrafik.) Nu kommer Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) att tvinga företagen att förlänga tidsramen.

Detta borde göra en stor och välkommen skillnad för passagerarna. När det gäller Renfe så kommer tidtabeller att släppas tidigare så att resenärerna kan planera resorna längre i förväg. Förändringen kommer också att tvinga de andra två tågoperatörerna att sluta göra ändringar för nära avgångarna.

Två månader duger för godstrafik men inte för passagerartrafik.

CNMC ser det som så att ett fönster på två månader kan var tillräckligt för att organisera godstågstrafiken. Men att den snäva tidslinjen helt enkelt fungerar för dåligt för passagerare.

”För frakttjänster kan två månader vara lämpligt, men för passagerartrafik försenar det förhandsförsäljningen av biljetter i perioder med stor efterfrågan. Som till exempel inför långhelger och jultrafiken” säger tillsynsmyndigheten. Dessutom ”gör en så kort tidsfrist det svårt att planera andra nödvändigheter som underhåll och personallistor”.

CNMC har ännu inte meddelat hur långt i förväg som operatörerna kommer att behöva släppa sina biljetter. Men en talesperson påpekade att EU-kommisionen rekommenderar att biljetter säljs cirka sex månader i förväg, precis som flyg- och bussbiljetter.

Men för att detta skall kunna fungera måste Adif låta tågoperatörerna veta hur många rutter de var och en kan ha minst ett år i förväg. Så det finns många detaljer som måste utredas innan passagerarna sannolikt kommer att få se några förändringar.

Fler artiklar relaterade till järnvägar och tåg i Spanien: TÅG.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …