Costa del Sol får Spaniens största utomhus-klättervägg.

Den nya anläggningen som byggs i Estepona för 1.6 miljoner euro kommer att kunna vara värd både för amatör- och elittävlingar.

Utomhus-klättervägg i Estepona.

Klätterväggen börjar ta form och beräknas vara klar om några få veckor. Den nya anläggningen byggs i den permanenta mäss- idrotts- och fritidsparken enligt standarden UNE EN 12572. Det innebär att den förutom för amatöridrott även blir godkänd för nationella och internationella tävlingar på högsta nivå.

Anläggningen kommer att ha en total yta på 662 kvadratmeter som kommer att delas upp för följande olika kategorier: hastighetszon (115 m²), svårighetszon (363 m²) och boulderingzon (184 m²). Klätterväggen kommer att ha en täckt yta och belysning så att den kan användas även efter mörkrets inbrott. Kommunen har även planer på att skapa en kommunal klätterskola på sin nya rocódromo municipal.

Klättring är en olympisk sport.

Klättring har varit en olympisk sport sedan de olympiska sommarspelen i Tokyo 2020. Klätterväggen i Estepona är snart redo för utmaningen att kunna möta behoven hos idrottare som vill träna på högsta nivå. Det andalusiska företaget Sepisur XXI S.L. har fått uppdraget att utföra arbetet, som nu närmar sig slutförandet.

Det multinationella företaget EP Climbing, en spansk tillverkare med erfarenhet av konstruktion av klätterväggar till de olympiska spelen har valts ut för att tillhandahålla utrustningen. Klätterväggsmodellen liknar den som byggdes av företaget för 2023 Pan American Games i Santiago de Chile. Samt för andra evenemang i Asien och utmärker sig för sin originalitet och stora mångsidighet.

Fler artiklar från Estepona: ESTEPONA.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …