Spansk polis har gripit ett gäng ex-militärer

Spansk nationalpolis har slagit till mot ett kriminellt gäng östeuropeiska ex-militärer som gjorde inbrott i lyxhus i Málagaprovinsen.

Beslagtaget av spansk polis.

Sex personer greps på onsdagen, inklusive den misstänkta huvudmannen från Albanien. Gänget ska ha utfört 71 stölder från lyxhus och företag mestadels i Marbella. Men de har även varit verksamma i Estepona, Málaga och Torremolinos. Polisen uppger att minst fyra av dåden har varit rån där fysiskt våld använts.

”Operation Western” exploderade den 18 januari med ett halvdussin tillslag i olika delar av Málagaprovinsen: De flesta i Marbella men några även i Fuengirola (1), Málaga (2), Mijas (1) och Torremolinos (2). Under aktionen beslagtog agenterna 169 smycken, märkesklockor, väskor och andra effekter från kända varumärken. Detta utöver den utrustning som de använde i den kriminella verksamheten. Där kan nämnas en pistol, ett hagelgevär och ett fejkat gevär, en utdragbar batong och ett knogjärn. Samt kommunikationsutrustning, kläder som stövlar, rånarluvor och handskar, en stor machete och inbrottsverktyg (kofot, borrar mm.). Dessutom beslagtogs 8.700 euro i kontanter.

Tillvägagångssättet var professionellt upplagt.

Polisen säger att de misstänkta var ”mycket skickliga” i rån och inbrott.

”Med sina kunskaper om militära tekniker använde de strikta personliga säkerhets- och motåtgärder när de rörde sig till fots eller i fordon. De ändrade riktning, u-svängar och gjorde oväntade stopp”, står det i ett polisuttalande. ”De kunde också komma åt alla typer av fastigheter, oavsett höjden på väggar eller murar och de agerade snabbt och effektivt”, enligt uttalandet.

Den misstänkte huvudmannen deltog i alla stölderna / rånen och han var alltid beväpnad. Polisen beskrev honom som en expert på att borda fartyg och undvika övervakning. Huvudmannen var den som ansvarade för planering och förde befäl över gruppen. Han ansvarade dessutom för att göra sig av med stöldgodset.

Ett steg under den albanske huvudmannen fanns det två andra östeuropéer som för det mesta agerade som förare och skyddade resten av gruppen. En fjärde man ansvarade för anskaffning av de hyrbilar som användes vid kupperna.

Favoritområden och avslöjandet.

De första undersökningarna inleddes efter att det hade upptäckts ett stort antal rån i bostäder i Marbella som hade samma mönster. Gärningsmännen använde specifika verktyg för att bryta upp dörrar, fönster eller kassaskåp och vid en särskild tidpunkt. Deras favoritområden var bostäder och anläggningar nära golfbanor, särskilt i områdena Artola och Río Real.

Polisarbetet gjorde det möjligt att identifiera några medlemmar i nätverket. Vilket gjorde det möjligt att förstå vilken materiel de använde, inklusive de bilar som användes och som till största delen var hyrda. Faktum är att undersökningen avslöjade att de samarbetade med en spansk affärsman som drev en bilhandel i Málaga. Vars uppgift var att leverera bilar som ännu inte bytt ägare eller med förfalskad dokumentation och utan någon typ av kontrakt. Det upplägget var upplagt för att försvåra utredningar.

Fler artiklar om brottslighet i Spanien: BROTT.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …