Spanien toppar listan över var det är billigast att bo

Funderar du på att flytta utomlands så är Spanien, Italien och Portugal de billigaste länderna att bo i enligt 2024 års Overseas Index.

Levnadskostnader, billigast och dyrast.

Spanien framstår som det billigaste landet att leva i 2024, enligt ett index som tittar på ett brett utbud av levnadskostnader inklusive mat, bensin och energiräkningar.

The Cost of Living Overseas Index tittar på priser i 13 länder och jämför priser i Storbritannien med priserna i: Spanien, Frankrike, Italien, Portugal, Cypern, Grekland, Irland, Tyskland, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Property Guides sammanställde uppgifterna i december 2023, så kostnaderna är färska.

Det handlar om levnadskostnader för att bo, inte kostnader för en semester.

Till skillnad från andra rapporter som i första hand fokuserar på utgifter för resor eller semester, går rapporten djupare in i vardagliga levnadskostnader. Strävan är att ge ett realistiskt perspektiv på de dagliga utgifterna en utflyttad, fritidshusägare eller pensionär kan stöta på när de bosätter sig i ett nytt hem utomlands.

Rankningen

Förra året var det Italien som rankades som det billigaste landet att bo i, med Grekland på andra plats. Följt av Portugal, Frankrike och Spanien.

I år har Spanien klättrat från femte till första plats och gör nu anspråk på platsen som det billigaste landet att bo i. Sverige finns inte med i undersökningen, men de skulle ändå knappast komma speciellt högt på listan.

Rankningen, från det billigaste landet till det dyraste.

PlatsLand
1Spanien
2Italien
3Portugal
4Grekland
5Tyskland
6Irland
7Kanada
8Cypern
9USA
10Frankrike
11Storbritannien
12Australien
13Nya Zeeland

Detta ingår i undersökningen inför indexeringen.

”Korgen” av varor och tjänster består av vardagliga basvaror som en liter mjölk och en limpa bröd. Men de lägger till några brittiska favoriter som tepåsar och en flaska gin. Dessutom ingår kostnaden för att sätta upp ett nytt hem, inklusive inredningsmaterial, en resa till IKEA och kostnaden för en städerska.

Indexet tog även hänsyn till andra kostnader, och tittade på hyrbilspriser, energiräkningar, bensinkostnader, Netflix-abonnemang och biobiljetter.

När det gäller energikostnader är el fortfarande dyrare på Cypern, USA och Kanada jämfört med Storbritannien. Medan det är betydligt billigare i Spanien och Italien. (Prisutvecklingen på el och gas i EU).

För varor från snabbköpet som bröd, smör, mjölk, äpplen, hundmat, choklad och tvättmedel är shopping i Spanien billigare än i de andra analyserade länderna. Faktum är att samma korg med nödvändigheter kostar 53 % mer i Storbritannien än i Spanien. Mest anmärkningsvärt är att hundmat, gin och mörk choklad kostar mer än det dubbla priset i Storbritannien jämfört med Spanien. (Många matvaror är momsfria i Spanien)

Intressant nog får man betala en mycket liten peng för ett paket paracetamol i Storbritannien. Där kostar ett 16-pack bara cirka 46 cent (€). Medan du får betala nio gånger det beloppet på Cypern eller Kanada (4 € för en liknande produkt på Cypern och 4,10 € i Kanada).

Nya Zeeland är dyrast när det gäller resor (som tågbiljetter och hyra bil) tätt följt av Australien och sedan Storbritannien. Resekostnaderna är de lägsta i Italien och Grekland. (Rabatterad och gratis kollektivtrafik i Spanien).

Att unna sig en måltid ute kostar mest i Tyskland. En tre-rätters middag i en mellanklassrestaurang kostar dig cirka 44,50 €. Det är billigast att äta ute i Spanien, där du kan få motsvarande för cirka 17,50 €. (Här kan du se priserna på dagens rätt i Spanien).

Mer ”kött på benen”:

Om du vill veta mer om priserna så titta på The Cost of Living Overseas Index 2024. Där finns också riktiga djupdykningar, land för land (allt på engelska).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …