Spansk trafikpolis slår till mot blinkersförnekare

Trafikmyndigheterna i Spanien har tröttnat på förare som inte använder blinkers eller använder dem felaktigt, nu blir det böter.

Blinkers

Användningen av blinkers, eller kanske snarare bristen på användning är lite av ett problem i Spanien. Särskilt i rondeller där reglerna skiljer sig från flera andra länder. Bilar tycks hoppa in och ut ur trafiken med lite eller ingen förvarning och fordon byter ofta körfält i sista stund.

Det kanske inte är så överraskande att felaktig indikering av körriktning orsakar ett stort antal olyckor på vägarna. Därför beslöt de spanska trafikmyndigheterna (DGT) sig för i januari att skärpa reaktionerna på regelöverträdelser. Poliserna har därför börjat med att hålla utkik efter fordonsförare som inte använder blinkers. Därför är det viktigt att du känner till reglerna för att undvika böter.

När skall blinkers användas?

Förare skall ange när de lämnar en rondell eller kör in på en parkeringsplats (eller ut från den). Samt när de byter fil, ändrar riktning, kör in på en ny väg eller gör en omkörning.

Alla dessa manövrar måste utan undantag föregås av användning av blinkers. Detta gäller även om det inte finns några andra fordon i närheten och vägen verkar vara helt tom. Hittills har överträdelser av detta slaget ansetts vara en mindre förseelse, men det har nu DGT ändrat på. De kommer nu att straffa fordonsförarna på deras känsligaste punkt, plånböckerna i fickorna.

Hur stora är böterna?

Enligt de allmänna trafikbestämmelserna kan den ekonomiska påföljden för att inte använda blinkers innebära böter på upp till 200 euro. Man kan dessutom få samma påföljd för att använda sina blinkers felaktigt, eftersom det kan förvirra andra trafikanter.

Förutom ovanstående kan förare få böter på minimum 80 euro om de är för långsamma med att slå på sina blinkers innan en riktningsändring.

Blinkers - takgök.
Takgöken på en PV 444 – 1951, är också en blinkers.

Mer relaterat till trafiken i Spanien:

Under 2022 samlade DGT in över 500 miljoner euro i trafikböter, siffrorna för 2023 är ännu inte publicerade men de lär inte vara lägre.

Övriga artiklar i ämnet finns i vårt arkiv under taggen: TRAFIK.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …