Ett spanskt klassiskt bilrally

Spain Classic Raid startar sin nionde upplag den 18 mars i Cádiz, för att efter 2.100 kilometers färd gå i mål i Santander den 25 mars.

Rallybilar
Spain Classic Raid 2022

De i år 140 bilarna som deltar i rallyt är samtliga klassiker minst 25 år gamla, vissa är betydligt äldre och har passerat 50-års strecket. Rallyt har både spanska och utländska deltagare, det är inte avsett som något lågkostnadsäventyr och inte heller som något elitbetonat. Utan det vänder sig till alla som gillar bilar och äventyr, oavsett om man är bilmekaniker, student, pensionär eller chef för ett storbolag. De kommer alla att gå igenom samma prövningar, steniga vägar, lera, sand, vatten eller damm, detta kallas för att komma i mål.

Rallybil som knuffas

Rallyt organiseras av Etcétera Team som är arrangör för flera klassiska bilrallyn samt även för vanliga rallytävlingar. Det är många européer som deltar i rallyn i Marocko och andra nordafrikanska länder. Men Etcétera vill erbjuda något där kultur, gastronomi, arkitektur och vackra landskap är ledstjärnan för rallyt och det som får deltagarna till att anmäla sig. Och samtidigt ha tillgång till mekanisk och medicinsk assistans och bra hotelltjänster, samt med säkerheten av att vara i Europa.

För att alla skall kunna njuta av detta äventyr varierar inskrivningspriset från 300 euro för en etapp till 3.000 för hela rallyt. Deltagarna sover då på bra 4- och 5-stjärniga hotell, med frukost och parkering mm. Inräknat.

Rallybil och helikopter
Spain Classic Raid 2018

Det är värt att notera medverkan av en 1956 Jeep Willys och en 50-årig Land Rover. Dessutom ett par Citroën 2 CV, en Renault 12 familjebil, många Seat och Fiat Pandas, några Mercedes, flera populära Renault 4 och några Toyota RAV4.

En Video från 2017-års upplaga:

Etapperna:

Lördagen den 18 mars

Avgång från Cádiz och målgång i Antequera (Málaga). (Beräknad ankomst 18:30 till Antequera)

Söndagen den 19 mars

Avgång från Antequera och målgång i Granada. (Start från Antequera 10:00)

Måndag 20 mars

Avgång från Granada och målgång i Jaén.

Tisdagen den 21 mars

Avgång från Jaén och målgång i Ciudad Real. (halvvägs)

Onsdagen den 22 mars

Avgång från Ciudad Real och målgång i Madrid.

Torsdag 23 mars

Avresa från Avila för att nå Burgo de Osma (Soria-provinsen).

Fredagen den 24 mars

Avgång från Burgo de Osma och målgång i Burgos.

Lördagen den 25 mars

Avgång från Burgos och slutmål i Santander.

Mer information på webbplatsen: Spain Classic Raid.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …