Spansk väderprognos för 20 – 24 februari 2024

Veckan inleds med soligt och fint väder i nästan hela Spanien för att i mitten på veckan övergå till ostadigare väder med regn och blåst.

Fint väder.
Vinter i Coí­n (Málaga).

Det för årstiden ovanligt varma och soliga vädret består ett par dagar till men sen kommer det in vädersystem som ger en övergång till svalare väder. Det kommer också in regnväder, men det verkar dessvärre inte som om det kommer tillräckligt för att göra slut på torkan i söder och i öster.

Tisdag den 20 februari.

Väderprognos 20 februari 2024.
20/2-2024.
Kanarieöarna.

Stabilt soligt väder med lätta spridda moln och ingen nederbörd i större delen av landet. Låga morgonmoln bara längst i norr. Sannolikhet för morgondimma på det norra höglandet, Kataloniens kust, Balearerna och Gibraltar sund. Fortfarande för årstiden höga temperaturer, nattemperaturerna kommer att börja sjunka i norr och i centrala Spanien och öka i Andalusien. Kanarieöarna: Lätt molnighet i norr, framförallt på eftermiddagen. Temperaturerna går ner en aning vid kusterna, måttlig vind från nordost, avtagande calima.

Onsdag den 21 februari.

Väderprognos 21 februari 2024.
21/2-2024.
Kanarieöarna.

En front kommer in från Atlanten med ökande molnighet i den norra halvan av landet och möjlighet till svagt regn i nordväst. I Pyrenéerna blir nederbörden som snö över 1800 / 2000 m.ö.h. Resten av fastlandet samt Balearerna får lätt molnighet som tilltar under dagen på grund av Atlantfronten. Fortfarande för årstiden höga temperaturer som kan öka lite till i Kantabrien, Pyrenéerna, Valencia och norra Balearerna. Temperaturerna minskar något i resten av den norra delen och i de centrala delarna och förblir oförändrade för övrigt. Mycket kraftiga vindbyar kan uppträda i Galicien och Asturien. Kanarieöarna: Klar himmel med svag växlande molnighet under förmiddagen. Inga större temperaturförändringar. Måttlig vind från nordost med starka vindbyar i bergen under morgontimmarna.

Torsdag den 22 februari.

Väderprognos 22 februari 2024.
22/2-2024.

Fronten från Atlanten fortsätter in över landet och ger mulet väder med regn i den nordvästra halvan. Det blir bara längst i sydöst och på Balearerna som regnet lyser med sin frånvaro. Framförallt i Galicien kan regnet vara mycket kraftigt och ihållande. Nederbörden faller som snö i bergskedjorna snönivån sjunker till 700 / 1000 m.ö.h. i norr och 800 / 1000 m.ö.h. i de centrala och östra systemen. Temperaturerna minskar i nordväst och ökar eller blir oförändrade utmed Medelhavet. Kanarieöarna: Klart väder med spridda moln framåt kvällen, oförändrad temperatur eller något varmare. Svag nordostlig vind utmed kusterna.

Fredag den 23 februari.

Väderprognos 23 februari 2024.
23/2-2024.
Kanarieöarna

Det förväntas regn i Galicien, Kantabrien, Aragonien, Katalonien, Balearerna och östra Andalusien. Nederbörden faller som snö i bergsområdena. Temperaturerna sjunker kraftigt överallt, framförallt i Kantabrien och i de östra delarna av landet. Frost allmänt i bergskedjorna. Intensiva västliga vindar som kan vara kraftiga utmed kusten och i bergen. Kanarieöarna: Mulet och svagt regn i norr och inte helt uteslutet i resten av öarna. Passadvind som kan få inslag av starka vindbyar.

Lördag den 24 februari.

Väderprognos 24 februari 2024.
24/2-2024.
Kanarieöarna.

Mulet väder på hela fastlandet och växlande molnighet på Balearerna. Allmän nederbörd i den norra tredjedelen av landet och troligtvis även i resten av Spaniens bergstrakter. Nederbörden faller som snö i bergskedjorna i norr. Temperaturerna stiger framförallt i nordväst, stark västlig vind som kan ha mycket kraftiga vindbyar i Kantabrien och på Medelhavet och i de norra bergskedjorna. Kanarieöarna: Här väntas växlande molnighet i norr och det är heller inte uteslutet med lätta regnskurar. Inga större förändringar i temperaturerna, passadvind med kraftiga byar.

Källa: Aemet.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …