Microsoft investerar stort i Spanien

Microsoft tillkännager en investering på 1,95 miljarder euro i Spanien för artificiell intelligens och molninfrastruktur under 2024 och 2025.

Pedro Sánchez och Brad Smith diskuterar investering.
Mötet den 19 februari (från video).

Den amerikanska mjukvarujätten planerar att öppna ett molndatacenter i Madrid och ett datacentercampus i Aragonien. Dessa kommer att tillhandahålla tjänster till europeiska företag och statliga institutioner.

Avtalet undertecknades mellan Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och Microsofts VD Brad Smith igår den 19 februari. Smith sa att detta ”främjar implementeringen av ansvarsfull artificiell intelligens (AI). Vår investering är mer än att bara bygga datacenter. Det är ett bevis på vårt 37-åriga engagemang för Spanien, dess säkerhet och utveckling och digitala transformation av dess regering, företag och människor”.

Detta handlar inte bara om Spanien utan om hela Europa.

Denna investering kommer efter att Microsoft nyligen har tillkännagett en investering i Tyskland på 3,2 miljarder euro för AI. Vilket befäster företagets position som en stor aktör i Europas tekniska utveckling. När AI och molnteknologier framträder som bärande element i i framtida ekonomier förväntas Microsofts initiativ att underblåsa innovation. Samt inspirera till liknande framsteg över hela den Europeiska kontinenten.

Artiklar från 2023 om satsningar på AI i Spanien.

Microsoft utökar i Madrid.
En ny superdator i världsklass har invigts i Barcelona.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …