Flera stora tillslag mot kokainsmugglare i Spanien

Fler än 800 poliser deltog i en operation med 32 arresteringar i Spanien och Ecuador, kokainet skickades i containrar med frukt från Ecuador.

Tillslag mot kokainsmugglare.

Nationalpolis och skattemyndighetens tullövervakningstjänst har, i samarbete med Polisen i Ecuador, krossat en misstänkt kriminell organisation för internationell kokainhandel. Kokainet gömdes i containrar från Ecuador och pengarna tvättades med hjälp av ett komplext affärsnätverk. Operationen ledde till arrestering av 32 personer, tretton greps i Spanien varav åtta i Andalusien.

Mer än 800 poliser arbetade med insatsen, med 3.210 kilo kokain som beslagtogs internationellt, mellan 2019 och 2022. Varav 200 kilo smugglades in i Spanien genom hamnen i Algeciras, enligt rapporter från den nationella polisen i fredags den 16 februari 2024.

Sju arresterades i Malaga-provinsen och en i Cádiz, samt två andra i Barcelona, två i Madrid och en i Valencia. 18 andra greps i Ecuador och en i Storbritannien. Polistillslag genomfördes i fyra andalusiska provinser: Cádiz, Granada, Málaga och Sevilla.

Utredningen pågår fortfarande.

Utredningen, finansierad av EU-kommissionen, är fortfarande öppen. Den började 2020 när penningtvättsverksamhet upptäcktes i företag som kontrolleras av en italiensk affärsman baserad i Marbella. Dessa exporterade bananer från Ecuador till Europa. Andra inblandade i sportcenter på Costa del Sol, köpcentra i Granada och flera andra företag inom servicenäringen.

Agenter från antidrogenheter och polisexperter i kampen mot penningtvätt upptäckte kopplingar mellan en affärsman av argentinskt ursprung och narkotikahandel till sjöss.

Med tanke på utredningens komplexitet samordnades det internationella samarbetet på den rättsliga nivån av High Courts särskilda anti-drogåklagare och på polisnivå av Europol. Det var också samarbete med spanska konsuler i Ecuador och Ryssland samt attachéer i Albanien, Belgien, Nederländerna och Turkiet.

Denna kriminella organisation ska ha drivits av en albansk medborgare baserad i Ecuador och av en italiensk affärsman bosatt i Marbella. De drev fruktproducerande och exporterande företag från Ecuador, med en omsättning på hundratals containrar som exporterades årligen. Paret köpte fastigheter på exklusiva platser i Marbella, Guayaquil och Dubai och öppnade nya nattlivs- och sportaffärer.

Hamnpersonal och affärsmän inblandade.

För att gömma kokain i containrar hade de samarbete med personal i hamnar och affärsmän som ägnade sig åt att importera frukt. Detta simulerade en laglig handelsrelation för att introducera droger i sina länder. Nätverket använde olika metoder för att flytta kokain till Europa. Under 2020 efter att mer än 1.100 kilo kokain beslagtagits i en av sina containrar i Nederländerna, började de minska storleken på försändelserna till mellan 15 och 40 kilo av drogen.

Enligt Rikspolisen stod den välstrukturerade organisationen i Marbella för logistiken för sina exportföretag för transporterna och samordnade penningtvätten, för vilken den hade en chef som satte kontanter i laglig omlopp. Poliser upptäckte leveranser av pengar i Barcelona mellan ecuadorianska medborgare och företag som kontrolleras av den Marbella-baserade affärsmannen. År 2021 hittades en miljon euro gömd i ett fordon. Forskarnas analys visar att 36 miljoner amerikanska dollar tvättades i Ecuador och 12 miljoner euro i Spanien. I de spanska räderna beslagtogs nästan 500.000 euro i kontanter, samt en pistol, 12 exklusiva fordon och lyxklockor.

Nytt tillslag resulterade i över 4 ton beslagtagen kokain.

Fyra ton kokain.
Fyra ton kokain.

Guardia Civil har precis satt käpparna i hjulet för en stor internationell smugglarliga genom att borda en båt 800 kilometer söder om Kanarieöarna. Insatsen var en internationell operation, men inblandning av myndigheter från Spanien, USA och Storbritannien.

Operationen resulterade i gripandet av fyra besättningsmedlemmar. Inklusive en galicisk narkotikasmugglare som var känd av myndigheterna sedan tidigare. De övriga gripna var från Rumänien, Marocko och Moldavien.

Förra året gjordes flera stora beslag av kokain.

11 ton kokain beslagtagna i Vigo och Valencia.
Stort kokainbeslag vid Kanarieöarna.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …