Det mycket varma vädret som gällde förra veckan kommer att avta i hela Spanien, men det kommer fortfarande att vara varmt för årstiden.
Förra veckan var exceptionell, fler än 100 värmerekord har hittills slagits under januari. Men nu när februari gör sitt intåg kommer temperaturerna att sjunka med 8 till 10 grader. Framförallt där det varit som varmast i sydost och i söder. Men även om högtrycket som har dominerat landet under en dryg vecka kommer att försvagas så kommer temperaturerna fortfarande att vara behagliga.
Tisdag den 30 januari.
Större delen av landet kommer fortfarande att åtnjuta de avtagande effekterna av högtrycket med sol och spridda moln. Tidigt på morgonen blir det dock mulet utmed Medelhavskusten och i sydväst. Eventuellt även med duggregn som lättar under eftermiddagen. Ett mindre vädersystem kommer in från Atlanten över Galicien som kan ge mulet väder och möjligt regn i nordväst under förmiddagen. Morgondimma kan dock uppträda utmed Medelhavet och på flera andra platser i landet. Dagstemperaturerna förblir i stort sett oförändrade medan nattemperaturerna sjunker något. Kanarieöarna: Klart väder med lätt växlande molnighet, svag vind och inga större temperaturförändringar. Det blir ett lätt dis som orsakas av calima.
Onsdag den 31 januari.
Den växlande molnigheten kommer att fortsätta och dagstemperaturerna går upp en smula i östra Spanien. Kvällen blir dock svalare särskilt i öst och nordost samt på Balearerna. Trots dessa temperaturfall så kommer det fortfarande att vara betydligt varmare än normalt för årstiden. Morgondimma förväntas utmed Medelhavet, det inre höglandet, Galicien, Kantabriens kust, Balearerna och västra Andalusien. Kanarieöarna: Övervägande klar himmel med lätta moln, inga större temperaturförändringar utom möjligen lite varmare på de östra öarna. En lätt calima som ökar på de östliga öarna.
Torsdag den 1 februari.
Inga större förändringar, högtrycket ligger kvar i nästan hela Spanien med en lätt molnighet. Svagt regn förutspås i Gibraltarsund men uppehållsväder i resten av landet. Eventuellt kan svagt regn också uppträda utmed resten av kusten i söder, men det är inte särskilt troligt. Temperaturerna går ner på Balearerna och ökar i nordöst men förblir oförändrade i resten av landet. Kanarieöarna: Lätt molnighet med svaga vindar och inga större temperaturförändringar. Dessvärre fortsätter det med calima.
Fredag den 2 februari.
Högtrycksbetonat väder väntas i nästan hela landet, med en övervikt av lätt molnig himmel. Det finns dock en liten chans för lätt nederbörd i Gibraltasund. Likaså kan låga moln och morgondimma bildas i områden på norra platån, Ebrodalen, norra Galicien, västra Kantabriska havet, Gibraltarsund och Melilla. Temperaturökningar kommer att dominera i större delen av landet, vilket kommer att vara mer intensivt i Medelhavsområdet och Pyrenéerna. De kommer dock att gå ner i den västra tredjedelen av Iberiska halvön. Kanarieöarna: i stort sett oförändrat med ostliga vindar.
Lördag den 3 februari.
Nu finns det en viss osäkerhet men det troligaste är att högtrycket ligger kvar över nästan hela landet. Med lätta moln och och morgondimma, men utan nederbörd. Temperaturerna går ner frånsett i Medelhavsområdet där de istället ökar. Kanarieöarna: Inga större förändringar utan det blir fortsatt ostliga vindar.
Söndag den 4 februari.
Enligt statens meteorologiska byrå Aemet så är det svårbedömt med en stor osäkerhetsfaktor. Men det troligaste är att högtrycket ligger kvar över den Iberiska halvön och även över Balearerna. Men det är heller inte uteslutet att det kommer in fronter vilket i så fall skulle påverka den nordvästra tredjedelen av landet. Dessa fronter kommer i så fall att ge mulet väder men bara små mängder nederbörd. Temperaturerna sjunker i norr men förblir oförändrade i Medelhavsområdet. Kanarieöarna: Här är osäkerheten ännu större men det mest sannolika är att den östliga vinden består men det kan inte uteslutas att passadvinden kommer tillbaka. Oförändrade temperaturer eller något svalare.