Varma och sköna dagar väntar i Spanien

Avslutningen på januari och början på februari bjuder på ljumma vindar för lata dagar på stranden i stora delar av Spanien.

Bollspel på stranden.
Det blir strandväder.

Förra veckan präglades av ovädret Juan som förde med sig ösregn, kraftiga vindbyar och minusgrader i stora delar av landet. Längst upp i norr var det till och med samma typ av snökaos på vägarna som det var i Sverige.

Nu vänder det totalt och ett kraftfullt högtryck lägger sig över Spanien och tillåter varm subtropisk luft att strömma in. Med det normala undantaget för längst upp i norr finns det överhuvudtaget inget regn i sikte under den kommande veckan. Statens meteorologiska byrå Aemet utlovar att temperaturerna stiger med så mycket som 10 grader i södra Spanien. Men kvällarna kommer även fortsatt att vara förhållandevis svala ett tag till.

Tisdag den 23 januari.

Väderprognos 23 januari 2024.
23/1-2024.
Kanarieöarna 23 januari 2024.

Högtrycket väntas dominera i hela landet, västra Galicien och Kantabrien kan dock få lätta regnskurar. Temperaturerna stiger överallt utom i nordväst och i Pyrenéerna där de istället sjunker och det också blir frost i bergen. Morgondimma kan förekomma i norr, på centrala höglandet och på Balearerna och i Melilla. Kanarieöarna får gul varning för kraftiga vindbyar på de nordvästra öarna. Lätt calima i de östra delarna mot slutet av dagen. Temperaturerna blir oförändrade eller en aning varmare.

Onsdag den 24 januari.

Väderprognos 24 januari 2024.
24/1-2024.

Dagstemperaturerna stiger kraftigt i hela landet mest markant i de nordöstra delarna. Nattemperaturerna minskar i nordväst och ökar i resten av Spanien. Det blir för årstiden ovanligt varmt med frost bara på höga höjder i Pyrenéerna. Ingen nederbörd är i sikte någonstans. Kanarieöarna får lite lägre dagstemperatur på grund av dis (calima) och oförändrad nattemperatur.

Torsdag den 25 januari.

Väderprognos 25 januari 2024.
25/1-2024.
Kanarieöarna 25 januari 2024.

Högtrycksbetonat väder i hela landet utan någon form av nederbörd, det kan dock förekomma morgondimma i norr. Dagstemperaturerna går ner något i Galicien och på norra höglandet och stiger i resten av Spanien. Störst temperaturhöjningar blir det på Kantabriens kust och i sydost, nattemperaturerna blir oförändrade eller något högre. Frost bara på höga höjder i Pyrenéerna. Kanarieöarna får lätta sommarmoln men även dis från calima. Oförändrad temperatur eller något varmare.

Fredag den 26 januari.

Högtrycket ligger kvar med klar himmel eller bara lätta sommarmoln och ingen nederbörd. Temperaturerna sjunker något i den norra halvan av landet även om den stiger i Ebrodalen. Resten av landet får oförändrade temperaturer med frost bara på höga höjder i Pyrenéerna. Kanarieöarna får klart väder med sannolikhet för dis från calima.

Lördag den 27 januari.

Samma högtrycksbetonade väder som på fredagen med klart väder eller lätta sommarmoln. Något mer molnighet förväntas på norra högplatån, Ebrodalen och på Balearerna, med sannolikhet för morgondimmor. Temperaturerna stiger i Kantabrien och sjunker något i resen av landet, men det blir fortfarande för årstiden höga temperaturer överallt. Kanarieöarna får klart väder och oförändrad temperatur.

Söndag den 28 januari till tisdag den 30 januari.

Här finns det givetvis en viss osäkerhetsmarginal men det förväntas att det högtrycksbetonade vädret består i praktiskt taget hela Spanien. Med bara lätta moln och låg sannolikhet för nederbörd, möjligen kan det bli några lätta regnskurar i nordväst. Temperaturerna sjunker något både på fastlandet och på Balearerna. Frost väntas i bergskedjorna i den norra halvan av landet. På Kanarieöarna förväntas öst- och sydostvindarna skifta för att återställa passadvinden. I slutet av perioden kommer de lätta moln som är typiska för passadvinden att vara sannolika, men ingen nederbörd väntas. Små temperatursänkningar är sannolikt i slutet av perioden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …