Spanska staten sponsrar ungdomars resor i sommar

Spaniens ungdomar kommer att få 50 procent av sommarens Interrailkort kort betalda av staten, samt upp till 90 procent på inrikesresor.

Interrailkort
Interrailkort, ett smidigt sätt att upptäcka Europa med tåg.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez meddelade lördagen den 6 maj under ett politiskt möte i Murcia att unga människor i Spanien kommer att kunna dra nytta av 50 procent rabatt på Interrail-pass runt om i Europa. Planen ska godkännas vid nästa regeringsmöte (mest troligt på tisdag) och kommer att vara tillgänglig för personer mellan 18 och 30 år, från 15 juni till 15 september 2023.

Det är ännu inte känt exakt hur man ansöker om passen eller när de kommer att vara tillgängliga att ansöka om. Men mer information kommer att släppas när det har blivit officiellt godkänt.

Detta är Interrail

Interrail är ett tågpass som tillåter tågresor över de flesta europeiska länder och är tillgängligt för olika tidsperioder, upp till en månad. Interrailpasset skapades 1972 och cirka 600.000 biljetter säljs varje år till kunder i alla åldrar, enligt servicestatistiken. Ungdomar mellan 12 och 17 år får redan 25 procent rabatt på det allmänna priset och den spanska regeringens nya plan kommer att innebära att de nu kan få passen till halva priset. Interrail-nätverket består av 40.000 järnvägsstationer i 33 europeiska länder.

Dessutom planeras en intern spansk motsvarighet.

Pedro Sánchez

Sánchez avslöjade också planer på ett nytt spanskt Interrail-pass, så att ungdomar kan få chansen att utforska Spanien ytterligare. Samt göra det mer överkomligt. Sánchez påpekade att det finns många unga människor som känner till ”Europa bättre än sitt eget land”. Till skillnad från Interrail, där du kan köpa ett enda pass, kommer prissänkningen att göras biljett för biljett.

Det spanska Interrailpasset ska göra det lättare för unga att resa genom Spanien. Med 90 procent rabatt på statligt ägda tåg och bussar som är anslutande samt 50 procent rabatt på höghastighetståg. ”Vi kommer att ha Interrail i Europa och i Spanien”, sa Sánchez.

Regeringskällor har avslöjat att det spanska interrailpasset kommer att vara exklusivt tillgängligt i sommar. Den spanska regeringen har inte bara för avsikt att hjälpa unga människor att resa och upptäcka nya platser genom detta system. Utan också hjälpa turism- och kultursektorerna och främja tusentals nationella destinationer. Samt samarbeta med utvecklingen av Spaniens landsbygd.

Tåg

”Spanien är det näst mest besökta landet i världen, men det är fullt av okända skatter för många spanjorer. Det är därför vi kommer att hjälpa våra unga människor att lära känna Spanien bättre,” sa Sánchez.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …