Spektakulärt segelfartyg kan besökas i Málaga

Den fyrmastade barken BAP Unión som är ett skolfartyg från Perus flotta besöker Málaga mellan den 21 och 25 januari 2024.

BAP Unión besöker Málaga.
BAP Unión.

Fartyget är ute på en jordenruntresa och beräknas lägga till klockan 08:00 söndagen den 21 januari vid pir nummer 2 i Málaga. Vistelsen varar till och med torsdagen den 25 januari då den fortsätter sin resa med nästa stopp i Cádiz.

Fartyget är en seglande ambassadör för Peru och tar emot besökare för att visa det sydamerikanska landets historia, geografi, gastronomi och mångfald. Detta globala uppdrag som syftar till att stärka kulturella, historiska och professionella band förutom att stärka samarbetet med Spanien, kommer att stå värd för en rad evenemang i Malaga. Vissa aktiviteter inkluderar gratis besök på fartyget, som mellan den 21 och 24 januari kan göras från klockan 11:00 till 18:00.

Fartyget är inte speciellt gammalt.

Det 115,7 meter långa fartyget anses vara det största segelfartyget i Latinamerika. Det är en fyrmastad bark, som den något mindre barken Viking som ligger i Göteborgs hamn. BAP Unión har trettiofyra segel med en total segelyta på 3.402 kvadratmeter. Besättningen består av 257 personer inklusive kadetter som studerar för att ta examen som officerare i Perus flotta.

Besättningen

Fartyget färdigställdes 2015 och gjorde sin första resa i juli 2016. Efter att ha gjort ett flertal kortare resor är det nu ute på sin första världsomsegling. Under den 11 månader långa resan kommer fartyget att besöka 22 hamnar i 16 länder.

Under sin hittills i sammanhanget relativt korta karriär har fartyget lyckats kamma hem ett exklusivt pris. 2023 förärades fartyget ”Boston Teapot Trophy”, det är ett pris som delas ut till det seglande skolfartyg som seglar den längsta distansen under 24 timmar.

Det förekommer rätt ofta marina besök i Málaga, här kommer ett par från förra året.

Ett sjölejon besöker hamnen i Málaga.
Patrullfartyg i Málaga som kan besökas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Spaniens centralbank i Madrid.

Spanien behöver 25 miljoner invandrande arbetare

Pensionsavgångarna efter babyboomen närmar sig och Spaniens åldrande befolkning och sjunkande födelsetal sätter pensionssystemet i …