Ett sjölejon besöker hamnen i Málaga

Sjölejonet som är av valrossklass är i detta fallet inget havslevande däggdjur utan en holländsk ubåt som gör ett besök i Málaga.

HNLMS Zeeleeuw besöker Málaga
HNLMS Zeeleeuw.

HNLMS Zeeleeuw (S803) är en konventionell ubåt av valrossklass från Royal Dutch Navy, som togs i bruk 1990 som den första ubåten i sin klass.

Ubåten kommer från Rota örlogsbas utanför Cádiz och det är första gången som detta fartyg lägger till i Malaga. Men det är en gammal bekant från andra spanska hamnar, som A Coruña. Ubåten anlände i går kväll, fredagen den 3/11 och den kommer att ligga kvar till den 7 november.

Eftersom det är ett inofficiellt besök så kommer det inte att lämnas några möjligheter för allmänheten att besöka fartyget. Men det lär gå att se den från utsidan.

Fakta om ubåten.

Zeeleeuw används både för marinövningar och i stridsoperationer runt om i världen. Vidare spelar ubåten en viktig roll genom att utföra underrättelseoperationer. Ubåten är 68 meter lång och är 8,5 meter bred, den kan dyka ner till ett djup av 300 meter. Den är beväpnad med Mark 48 torpeder och Harpoon-missiler och har en besättning på 55 man.

Nu får vi ju inte komma ombord på ubåten vid detta besöket. Men så här ser Zeeleeuw ut på insidan:

Sjölejonet - Zeeleeuw

Nu finns det ju mycket annat intressant i närheten av hamnen i Málaga.

Málaga – en levande matstad.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …