Trafikstörningar i Spanien 17-20 mars

Det är Guardia Civil som varnar för störningar i samband med firandet av San José den 19 mars eftersom detta också är fars dag i Spanien.

Denna helgen är traditionellt en stor resehelg när fäder skall besökas över hela landet nu på söndag, samma sak gäller för övrigt även i Portugal. I Madrid väntas det bli extra besvärligt eftersom de lokala myndigheterna där flyttat firandet till måndag så att det på så sätt blir en långhelg för Madridborna.

Man och barn på fars dag

Under dessa tre och en halv dag förväntas det över 5 miljoner bilresor på vägarna, varav många kommer att vara avsedda för Valencias huvudstad för att njuta av Las Fallas. Även för områden i bergen, eller närmare destinationer som Segovia, Toledo och Cuenca, lär det bli trafikstockningar.

Generaldirektoratet för trafik DGT kommer därför att förstärka övervakningen och trafikregleringen under hela helgen från fredag eftermiddag, och i Madridområdet även på måndag.

I Spanien firas Fars dag alltid den 19 mars, vilket i år 2023 infaller nu på söndag. Detta datumet valdes därför att den dagen är tillägnad helgonet San José (Josef), Jesus fosterfar. Fars dag är inte bara en hyllning till en biologisk far, utan också till alla de människor som fungerar som ”fadersfigurer”.

Den 19 mars är det fars dag i: Andorra, Belgien, Bolivia, Kroatien, Spanien, Honduras, Italien, Liechtenstein, Marocko, Moçambique, Portugal och Schweiz. Sverige firar som bekant fars dag den andra söndagen i november, tillsammans med Norge, Finland, Island och Estland. För övriga länder är det utspritt över året, men huvuddelen (över 70 länder) firar dagen den tredje söndagen i juni.

Josef

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …