Ett världsledande spanskt storföretag gör rekordvinst

Inditex, världens största återförsäljare för mode, med varumärken som Zara och Massimo Dutti gör bra ifrån sig trots minskningar i Asien.

Inditex huvudkontor
Inditex huvudkontor i Arteixo.

Asien var den enda regionen där vinsterna sjönk eftersom Kina hade låsningar med Covid-19, men vinsterna ökade desto mer i Amerika. Detta kan utläsas av modejättens årsrapport som släpptes i onsdags. De har expanderat i USA och minskat i Kina, som 2019 var dess näst största inre marknad efter Spanien, och levererade 8 % av koncernens vinst före skatt. Total sett så ökade försäljningen i butik och online med 18 % till 32,6 miljarder euro och var 15 % högre än 2019.

Massimo Dutti

Inditex region ”Asien och resten av världen, som inkluderar Australien, Kina, Japan, Kazakstan och Sydkorea, såg vinsten minska med 4,3 % under sitt räkenskapsår 2022, som startade den 1 februari förra året, medan vinsten i Amerika ökade med 77 %. Kina var ”mycket utmanande” förra året på grund av rullande nedstängningar av covid-19, sa VD Oscar Maceiras till analytiker på onsdagen och tillade att han fortfarande är säker på möjligheter där på längre sikt.

Företaget gjorde en vinst före skatt på 105 miljoner euro i Kina under räkenskapsåret 2022, som avslutades den 31 januari 2023, en minskning med 47 % från föregående år. Kinas andel av den totala vinsten före skatt sjönk till 2 % från 4,7 % föregående år.

(Bilden är från Massimo Dutti i Hong Kong)

USA, som 2018 bidrog med bara 1,1 % av Inditex vinst före skatt, stod för 7,9 % av vinsten före skatt 2022. Amerika som helhet inbringade 1,1 miljarder euro i vinst, 21 % av koncernens totala vinst. Den spanska modeåterförsäljaren Mango, en privatägd rival till Inditex, fokuserar också på USA:s expansion efter att ha stängt sina två sista butiker i Kina förra året, sa VD Toni Ruiz denna vecka.

Inditex stängde 514 butiker samt on-line-verksamheten i Ryssland den 5 maj 2022, Sedan den 24 februari stängdes också verksamheten i 82 butiker samt on-line-försäljningen i Ukraina.

Inditex minskade också antalet leverantörer, fabriker och arbetare i Kina förra året samtidigt som de lade till nya leverantörer i Bangladesh och Turkiet. Många stora klädföretag har flyttat produktionen närmare butiker i Europa och USA. Inditex fem största vinstmarknader 2022 var Spanien, följt av Nederländerna, Schweiz, USA, Mexiko och Storbritannien. Polen, Portugal och Japan var bland de handfull marknader som såg vinsterna falla.

(Bilden är från Pull&Bear i Amsterdam).

Pull&Bear

Fakta om Inditex

Zara

Inditex, Industria de Diseño Textil, S.A., är en spansk textil- och konfektionskoncern med säte i Arteixo, strax väster om A Coruña i Galicien. Företagets rötter härstammar från en syateljé där de sydde städrockar för kvinnor. Idag har de 5.815 butiker utspridda över hela världen samt en mycket stark försäljning on-line. De varumärken som ingår i koncernen är: Zara, Pull&Bear, Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Lefties och (Uterqüe numer integrerat i Massimo Dutti).
(Bilden: En Zara-butik i Los Angeles).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …