Unik får- och getfestival i centrala Madrid

Var med på den unika och märkliga spanska festivalen med tusentals får och getter mitt i Madrid söndagen den 22 oktober 2023.

La Fiesta de la Trashumancia
La Fiesta de la Trashumancia

Den näst sista helgen i oktober varje år vallas fåren och getterna genom Madrids gator. Dessa är för tillfället avstängda för annan trafik och mängder med människor dyker upp för att vara med om spektaklet.

Evenemanget heter ”La Fiesta de la Trashumancia” och har hållits i Madrid sedan 1994. Den startade som ett sätt att sätta press på det spanska parlamentet för att godkänna en lag. Det handlade om en ny lag som skulle erkänna de gamla boskapslederna, (stigar och vägar) som en allmän tillgång och unikt världsarv.

”Transhumance” är namnet för den nomadiska migrationen av boskap mellan högre betesmarker under sommaren och lägre höjder under resten av året. Som sådan är festivalen ett slags välkomnande av höstens förflyttning från sommarbetet till vinterbetet.

Festivalen fungerar nu som en påminnelse om ”den omfattande boskapsuppfödningen och boskapsmigrationen som ett verktyg. För att bevara den biologiska mångfalden och kampen mot klimatförändringar”.

Evenemanget pågår i tre dagar.

Söndag

La Fiesta de la Trashumancia, Madrid

Huvudevenemanget är fårens och getternas passage genom Madrids centrum söndagen den 22 oktober. De utgår från parken Casa de Campo klockan 10:00 för att nå Almudena-katedralen och Calle Mayor klockan 12:00. Vid ungefär 12:30 har de kommit till Plaza de Cibeles i centrum, 13:00 beräknas de vara på Plaza de Colón. 13:30 överlämnas ceremoniellt 50 gamla maravedí-mynt inför kommunfullmäktige. Mynten lämnas till borgmästaren som betalning för boskapens passage i enlighet med vad som föreskrivs i ”Concordia” från 1418. 14:00 startar återfärden, de tar då samma rutt fast i motsatt riktning tillbaka till Casa de Campo.

Karta

Fredag och lördag

Fredagen den 20 oktober kan vuxna gå med flocken från Madridförorten Pozuelo genom Puerta del Zarzón till Casa de Campo. Lördagen den 21 oktober är det ett familjeevenemang då barn över 7 år kan besöka djurflocken i Casa de Campo.

Casa de Campo
Casa de Campo.

Arrangörer är Asociación Trashumancia y Naturaleza i samarbete med la Asociación Concejo de la Mesta, Fundación MAVA, Ayuntamiento de Madrid och Fundación WWF/ Adena España.

Casa de Campo 2022:

Inne i Madrid 2022:

Mer relaterat till boskapsuppfödning i Spanien.

Boskapsuppfödningen i Sydeuropa är hotad.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …