Vädret i Spanien i slutet på mars

Starten på den meteorologiska våren har varit behaglig, regnet lyser med sin frånvaro och solen skiner och det är mer som en försommar.

Prognosen för veckoslutet den 25-26 mars och veckan därefter lovar fortsatt torrt och ännu något varmare väder. I vissa delar av Spanien kommer temperaturerna att klättra upp till 30-graders strecket.

Väderkarta

Temperaturerna i Spanien ligger klart över det normala, i vissa områden 10 grader över genomsnittet för denna tiden på året. Under veckan som kommer kommer det att vara över 20 grader varmt i nästan hela landet. Varmast blir det i söder och öster med temperaturer allmänt över 25 grader.

Väderkarta 20/3  - 3/4.

Men det innebär inte att det är någon värmebölja. Även om temperaturerna sticker iväg uppåt kommer de inte att nå de tröskelvärden som behövs för att det skall få kallas för värmebölja. Det är till exempel mycket osannolikt att Madrid får 37 grader eller att Sevilla får 41 grader. För detta är de lägsta temperaturerna som skall nås för att det skall få kallas värmebölja i dessa områden, förutom krav på varaktighet.

Nästa vecka kommer vi in i april sen kommer påsken och då väntas varmt och torrt väder. Speciellt varmt skall det enligt prognosmakarna (AEMET) bli i Kastilien-La Mancha och i Andalusien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …