Flest exklusiva bostäder i Spanien finns i Málaga provinsen

I Málaga provinsen hittar vi 34 % av det totala nationella utbudet av exklusiva bostäder prisvärda över tre miljoner euro, utspridda i den så kallade ”Gyllene triangeln”, Benahavis, Estepona och Marbella. Britterna är fortfarande den största kategorin köpare, även om trenden efter pandemin och Brexit har förändrats och nu sticker nationella köpare ut mest.

Nybyggnation i Los Rogues. Foto: StartGroup

I Spanien finns 40 295 bostäder till salu med pris över en miljon euro. Dessa bostäder är huvudsakligen koncentrerade till fyra områden i landet med Málaga i topp med 23%. Därefter kommer Balearerna med 22 %, Madrid och Barcelona med 12 % vardera, enligt fastighetsportalen Idealista.

Fokuserar vi enbart på lyxhus i prisklassen över tre miljoner euro är koncentrationen ännu större i de fyra nämnda provinserna. Av de mer än 7 000 fastigheterna till detta pris som annonseras på Idealista-portalen, ligger över 80 % i Málaga, Balearerna, Madrid och Barcelona.

I Malaga provinsen är det dyraste området att bo i Los Monteros, i Marbella, med ett snittpris per kvadratmeter på 6 842 euro, följt av Lomas de Marbella Club, Puente Romano, La Zagaleta, El Madroñal, Puerto Banús och Las Brisas. Detta enligt Hiscox’ första rapport om lyxhusmarknaden i Spanien.

Totalt finns det cirka 2 500 lyxhus på marknaden i provinsen Malaga, det högsta antalet i Spanien och något högre än närmaste konkurrenten Balearerna.

Marbella och Benahavís är de mest eftertraktade kommunerna inom lyxsegmentet i provinsen Malaga, med bästa lägen Marbellas Golden Mile och La Zagaleta området. Golden Mile ses som det mest efterfrågade området i Marbella, känt för att ha det dyraste huset i Spanien och för sina lyxiga villor i Cascada de Camojan eller Sierra Blanca, med genomsnittspriser på drygt 5 miljoner euro. De allra högsta priserna finns i området La Zagaleta de Benahavís.

Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …