Världens största mobiltelefonmässa i Barcelona

Mobile World Congress i Barcelona slår upp sina dörrar på måndag den 26 februari och fokuserar på artificiell intelligens AI.

Mobile World Congress, mobiltelefonmässa.

Detta är världens utan konkurrens största mässa för mobiltelefoni. Mobile World Congress är ett fyra dagar långt evenemang med 95.000 deltagare och 2.400 utställare och evenemanget avslutas på torsdag. Det är en bransch som söker artificiell intelligens för att försöka vända den minskande försäljningen.

Telefontillverkare förväntas fokusera på de unika AI-drivna verktygen i sina senaste telefoner. Och telekomoperatörer kommer att använda evenemanget för att utforska hur AI kan hjälpa till att förbättra deras verksamhet, från att öka säkerheten till att ge bättre kundservice.

AI ”är helt klart demokratiserande och är nu inbäddad överallt: i telefoner, i enheter, i nätverk”. Säger Thomas Husson, huvudanalytiker på Forrester som ser att det återupplivar innovation inom sektorn.

Evenemanget i Barcelona kommer när globala smartphoneleveranser minskade med 3,2 procent till 1,17 miljarder enheter 2023.

Vikande försäljningssiffror.

Det var den andra årliga nedgången i rad, enligt IDC-konsultföretaget. Eftersom konsumenterna tog längre tid att uppgradera sina enheter på grund av brist på innovationer, hög inflation och ekonomisk osäkerhet.

Men leveranserna steg med 8,5 procent under fjärde kvartalet till 326,1 miljoner enheter. Något som tyder på att ”momentum rör sig snabbt mot återhämtning”. Google och den sydkoreanska jätten Samsung har båda nyligen avslöjat nya flaggskeppstelefoner. Båda med flashiga AI-verktyg som avancerad fotoredigering och enklare onlinesökning som de förväntas visa upp.

Andra mindre telefontillverkare som Kinas Honor kommer att avslöja nya enheter vid evenemanget. Honors nya flaggskeppstelefon har en kamera med AI-rörelseavkänning som kan upptäcka och automatiskt ta en bild av ett rörligt föremål i det bästa ögonblicket.

AI hade redan ”kickat igång” före det sista MWC 2023. Men ”ett år senare har vi en mycket bättre uppfattning om hur operatörer och mobilindustrin kan dra nytta av det”, säger Peter Jarich. Underrättelsechef på telekomindustrigruppen GSMA , arrangören av evenemanget.

Tunga deltagare från hela världen.

Bland de 1.100 talare som är planerade finns Michael Dell, grundare och VD för datorföretaget Dell, och Microsofts president Brad Smith.

Förutom AI förväntas diskussionerna fokusera på konsolideringen av den europeiska telekommarknaden. Efter att EU på tisdagen godkände sammanslagningen av den spanska verksamheten för franska telekomjätten Orange med sin spanska rival Mas Movil. Det kommer sannolikt också att finnas debatt om huruvida storteknologi ska bidra till kostnaden för att distribuera de nätverk som deras produkter är beroende av. Ett begrepp som vanligtvis kallas ”fair share”.

Inte bara mobiltelefoner.

Den årliga kongressen, som har hållits i Barcelona sedan 2006, fokuserade till en början på telefoner. Men har sedan dess utökats till att omfatta alla möjliga uppkopplade enheter som drönare och robotar.

Bland de mer iögonfallande enheterna som kommer att visas är arbetsmodellen av vad det amerikanska företaget Alef Aeronautics säger är världens första ”riktiga” flygande bil. Samt en verklighetstrogen robothund från TECNO-mobil som kan förstå röstkommandon.

Fler artiklar relaterade till högteknologi: TECH.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Microsoft

Microsoft investerar stort i norra Spanien

Microsoft planerar att investera 2,3 miljarder dollar i ett nytt datacenterprojekt i Aragonien i norra …