Spaniens styrande partier PSOE och Sumar har kommit överens om att minska på inrikesflyget där det finns acceptabla järnvägsalternativ.
Det handlar om rutter som har ett järnvägsalternativ som är snabbare än två och en halv timme. Avsikten är att minska koldioxidutsläppen.
Förslaget från Sumar diskuterades vid Congressional Ecological Transition Commission. Regeringen gick då med på att ”främja minskningen av inrikesflyg när det finns järnvägsalternativ på mindre än två och en halv timme. Men bara så länge de inte är anslutna till flygplatser som länkar samman med internationella rutter”.
Det första utkastet till förslag från Sumar-ledaren Yolanda Díaz krävde att flygningar med ett tågalternativ på upp till tre timmar skulle tas bort. Men det har nu minskats till två och en halv timme.
Texten som PSOE och Sumar kommit överens om syftar också till att analysera det direktiv som håller på att utarbetas inom ramen för Europeiska kommissionen om beskattning av energiprodukter. Samt att undersöka europeiska initiativ relaterade till begränsningen av privata jetplan. I överenskommelsen om begränsning av korta flygningar som undertecknats av regeringen står det att det inte kan genomföras om det påverkar turismen negativt och om det inte garanteras att det finns ett järnvägsnät ”som är på acceptabel nivå”.
PSOE:s ställföreträdare för Barcelona Arnau Ramírez Carner berömde avtalet som främjar användningen av mer hållbara transporter. Men har gjort det klart att han inte kommer att göra ”något” som påverkar spansk turism. Eller destinationer som Balearerna och Kanarieöarna, där människor är ”mycket beroende” av flygtransporter.
Oppositionen avvisar avtalet.
Båda högerpartierna, Vox och PP, har avvisat avtalet. PP-ledamoten Guillermo Mariscal förklarade att han anser att initiativet är ”ineffektivt”. Eftersom det bara skulle innebära en 0,06 procents minskning av utsläppen, enligt uppgifter från College of Aircraft Engineers. Han kritiserade också Sumar för att ha föreslagit initiativet, utan att ta hänsyn till de ekonomiska konsekvenserna. ”Det är upprörande” och kan innebära en minskning med 4,5 miljoner turister per år, hävdade han.
35 procent av inrikesflyget kan läggas ner.
Enligt regeringens beräkningar som genomfördes i slutet av 2023 skulle dock eliminering av kortdistansflygningar minska utsläppen av växthusgaser med upp till två miljoner ton.
I oktober 2023 fann en studie av ekoförbundet Ecologistas en Acción att cirka 35 procent av inrikesflygen i Spanien kunde ställas in och ersättas med höghastighetståg. Det skulle minska utsläppen med cirka 10 procent.
Det är ännu inte klart exakt vilka rutter som kommer att påverkas eftersom rapporten från Ecologistas en Acción främst fokuserade på flyg till och från Madrid. Som nu sannolikt inte kommer att inkluderas i förbudet på grund av dess internationella flygplats. Det är ännu inte känt när förbudet kommer att träda i kraft. Eftersom det är troligt att det kommer att gå igenom olika stadier av föreslagna ändringar innan det godkänns av senaten. För att sedan slutligen publiceras i den officiella statsbulletinen BOE, innan det blir lag.
Flera andra europeiska länder har gått före.
Mellan 2013 och 2019 ökade inrikesflyget i Spanien med 27 procent. Det är en siffra mycket högre än för flera andra europeiska länder. Som Tyskland, Frankrike och Storbritannien, som bibehöll eller minskade dem med upp till 8 procent. I maj 2023 förbjöd den franska regeringen också inrikesflyg för resor som var möjliga på mindre än två och en halv timme med tåg. Spaniens vänsterkoalitionsregering har övervägt förslaget att ställa in kortdistansflygningar sedan 2021, som en del av sin klimathandlingsplan för Spanien 2050.