Höga temperaturer påskyndar den biologiska livscykeln hos dessa otrevliga små kryp så att de reproducerar sig snabbare.
Miljöhälsoföretagens riksförbund (ANECPLA) varnar för att populationerna av dessa spindeldjur ”kommer att föröka sig exponentiellt i vissa områden”. ”Klimatförändringen, med dess progressiva temperaturökning, förlänger inte bara fortplantningssäsongen för dessa leddjur. Våren börjar tidigare och hösten slutar senare varje gång, utan det accelererar också deras ämnesomsättning. Så att de reproduceras fler gånger under en längre tid”, förklarar Anecplas generaldirektör, Jorge Galván.
En fara att ta hänsyn till ännu mer när fästingar har hög kapacitet att överföra potentiellt dödliga sjukdomar som Krim-Kongo hemorragisk feber, borrelia eller hjärninflammation, för att bara nämna några.
Det finns många arter av fästingar i Spanien
Men det är bara två av dem som är särskilt oroande enligt Anecpla. Det är fästingar av släktet Hyalomma och de av släktet Ixodes. Jorge Galván förklarar att den första är den huvudsakliga vektorn för Krim-Kongo hemorragisk febervirus. Medan den andra är involverad i överföringen av en mängd olika patogener. Inklusive det fästingburna encefalitviruset och Borrelia-bakterien, som orsakar borrelia.
Av denna anledning rekommenderar Anecpla att folk skall vidta extrema försiktighetsåtgärder, framförallt när de går ut på landsbygden. Men också i stadsparker och trädgårdar, såväl som på stränderna, där de blir allt mer utbredda.
De ber också förvaltningarna att delegera hanteringen av denna typ av skadedjur till miljövårdspersonal. ”Eftersom det är dessa som har den specifika kunskap som krävs för att använda de olika bekämpningsmetoder som finns, beroende på den biologiska cykeln i vilken de förekommer”.
Rekommendationer för att undvika fästingbett
Fästingar finns vanligtvis i högt gräs i naturliga miljöer som åkrar, parker och till och med stränder, i väntan på att en värd ska passera. Som kan vara antingen en människa eller ett djur och som de kan fästa sig vid och livnära sig på. För att undvika fästingbett så mycket som möjligt har Anecpla skrivit en lista med tips:
– Bär ljusa kläder där närvaron av fästingar lätt kan ses.
– Ha långbyxor instoppade under strumporna, samt långärmat.
– Om du har husdjur, se till att de har en antiparasitisk behandling.
– Använd ett lämpligt repellent.
– Gå i mitten av stigarna och undvik kanterna där det finns högt gräs
– Undvik att röra boskap och eller vilda djur.
– Kontrollera eventuell förekomst av fästingar på människor och husdjur. Var särskilt uppmärksam på de delar av kroppen där huden är tunnare och där blodflödet vanligtvis är större. Såsom ljumskar, armhålor, huvud, baksidan av öronen, armbågar, knän, etc.
Redaktionens erfarenheter
Vi vill dessutom varna för Kennelfästing (brun hundfästing. Rhipicephalus sanguineus) som är utbredd i hela Medelhavsområdet. Inte för att den är speciellt farligare än andra fästingar, utan för att den gärna flyttar inomhus. Och då kan det bli mycket svårt att bli av med den, det kan till och med behövas hjälp av skadedjurssanerare. Den kan bita både människa och katt men föredrar hundar.
Det finns flera olika fästingmedel på marknaden för husdjur. De säljs både på veterinärkliniker, djuraffärer och på apotek. De finns både som spot-on, spray, tabletter och i form av halsband, de flesta produkterna skyddar både mot fästingar, loppor och löss och vissa även mot sandflugan.
Medan fästingar i första hand är ett problem på landsbygden så är loppor och löss ett stadsproblem. De enda gångerna vi har fått sådana odjur på våra hundar är efter besök i städer.
Var också uppmärksam där det har gått fram hjordar av får eller getter, de är ofta fulla av fästingar som ibland trillar av djuren.
Vi har provat olika medel genom åren, både spot-on och halsband. Men sedan några år tillbaka använder vi bara Seresto halsband, som vi köper på vår lokala veterinärklinik. Dessa har visat sig fungera bra för våra hundar och skyddar också mot sandflugan. Men djur kan reagera olika, vad som passar på en hund eller katt kanske inte fungerar bra på en annan. Då får man prova sig fram.
Mer om fästingar (på svenska)
Fler djur som vi helst inte vill ha med att göra.
Där tigermyggorna är mest aktiva.
Ny app för hantering av myggproblem.