Där tigermyggorna är mest aktiva

Myggor finns i stort sett i hela världen och många av dem kan också sprida sjukdomar, en av de otrevligare är tigermyggan.

Där tigermyggorna är mest aktiva
Tigermyggornas aktivitet.

Webbsidan Mosquito Alert har tagit fram en tigermyggkarta för att rapportera var det är störst risk att träffa på myggorna. Tigermyggan kommer ursprungligen från Sydostasien och har invaderat många länder runt om i världen under de senaste 30 åren. Inklusive länderna runt Medelhavet och andra delar av Europa, en av dem är Spanien.

Mosquito Alert kartan är unik och den enda som erbjuder information praktiskt taget i realtid, vad gäller Spanien är den helt tillförlitlig, den har för närvarande registrerat fler än 30.000 stick i vårt land. Informationen som tillhandahålls via Mosquito Aert Appen har validerats och klassificerats av experterna från det nationella nätverket för digital entomologi (ReNED). Appen håller även koll på andra myggarten än tigermyggan (Aedes albopictus), t.ex. den japanska myggan (Aedes japonicus).

På kartan ser vi att det är mycket mer rapporterade stick i Spanien än i flera andra länder, i Nordafrika finns inga alls. Detta betyder inte att tigermyggan inte finns där utan helt enkelt att Spanien ligger långt före i rapporteringen. Här i Spanien uppmanar hälsovårdsmyndigheterna befolkningen att använda appen, så är det ännu inte utomlands.

Tigermyggkarta Spanien

Appen är ett spanskt projekt som koordineras av Blanes Center for Advanced Studies vid Högre rådet för vetenskaplig forskning (CSIC). Pompeu Fabra University, Centre for Ecological Research and Forestry Applications och Catalan Institute for Research and Advanced Studies.

Mer om appen och länkar till gratis nedladdning finns här:
Ny app för hantering av myggproblem.

Tigermyggorna lämnar särskilt smärtsamma stick som svider länge, de är dessutom dagaktiva vilket gör dem särskilt oberäkneliga. Dessutom betraktas de som smittbärare av 22 olika virussjukdomar, såsom denguefeber, gula febern och Chikungunyafeber. EU har klassat tigermyggan som en invasiv art som skall bekämpas. Det verkar dock som att risken för smitta i Spanien är mycket låg.

Myggan kännetecknas av svart-vit-randiga ben och en liten svartvit kropp, den varierar i storlek mellan 2 – 10 millimeter. Den är en dålig flygare och rör sig normalt inte mer än 180 meter från sin kläckningsplats. Myggan vilar på natten och morgonen och är aktiv på dagen. Den letar efter sina offer både inomhus och utomhus, men är mest aktiv utomhus. Den sticker både människor och djur vilket gör den extra farlig som smittbärare.

Så här ser det ut med tigermyggorna i Spanien i nuläget:

 • Baskien : 67 stick.
 • Aragon : 72 stick.
 • Katalonien: 5.484 stick.
 • Valencia : 1.888 stick.
 • Madrid : 22 stick.
 • Balearerna : 793 stick.
 • Regionen Murcia : 745 stick.
 • Andalusien : 1.302 stick.

Så här skall man agera om man har fått ett myggstick.

 • Tvätta det drabbade området med tvål och vatten så snart som möjligt.
 • Klia inte utan fukta huden och torka den.
 • Håll området rent och torrt tills irritationen avtar.
 • Applicera en ispåse på det svullna området.
 • Om besvären kvarstår efter allt ovan, ta kontakt med sjukvården.
 • Lägg inte på något förband.
 • Ta inte stimulantia, acetylsalicylsyra eller någon smärtstillande medicin som inte har ordinerats av läkaren.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …